Parazitoit

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Parazitoit, asalak ve simbiyotik organizmaların aksine konağına büyük ölçüde zarar vererek ölümüne sebep olan organizmalardır.

Bir yetişkin parazitoit arı.

Asalak organizmalar, konaklarını öldürmezler ve konak organizmaların kaynaklarını kendi lehine kullanırlar, buna ek olarak parazitoitler ise konaklarına büyük ölçüde zarar verir ve konaklarının ölümüne neden olur.[1]

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Parazitoitler, böcekler ve solucanlar gibi türleri barındırır. Örnek olarak parazitoit solucanlara "Kılımsı solucanlar" gösterilebilir, bu hayvan şubesine ait türler genellikle böceklerde parazit yaşarlar ve onların ölümlerine neden olurlar.

Bir yetişkin kılımsı solucan örneği.

Yararları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı parazitoit türleri insanlar için yararlı olabilmektedir.[2] Zira bazı durumlarda zararlı türleri yok etmek için kimyasal yerine canlı kullanıldığında (Biyolojik mücadele), parazitoit türlerde bir seçenektir.

Parazitoit türler tıpkı diğer avcı türler gibi besin zincirinde önemli bir konuma sahiptirler.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dışkı Kalkanı: Parazitoid Yaban Arıları Tarafından Vücutlarına Larva Enjekte Edilen Böcekleri". Evrim Ağacı. 22 Haziran 2015. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  2. ^ a b "Parasitoids Are an Important Part of Our Food Web, Too". Xerces Society (İngilizce). Erişim tarihi: 28 Nisan 2024.