Papiller tiroit karsinomu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Papiller tiroit kanseri ya da papiller tiroit karsinomu en sık tiroit malignitesidir. 1 cm'den küçük olanları papiller mikrokarsinom olarak adlandırılır. Kadınlar erkeklerden daha çok etkilenir. Herhangi bir yaşta görülebilmekle birlikte ortalama görülme yaşı 40'tır. Hastaların %5-10'unda boyuna radyoterapi hikâyesi mevcuttur.

Patoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikroskopik olarak çok sayıda kompleks, dallanan, santral fibrovasküler kor içeren tek ya da çok katlı kuboidal hücrelerle döşeli papilladan oluşur. Neoplastik hücrelerin sahip olduğu karakteristik nükleer özellikler nedeniyle papiller karsinom tanısı yapısal özelliklerden ziyade nükleer özellikler ile konulur:

-Buzlu cam nükleus

-Nükleer psödoinklüzyonlar

-Nükleer groove (oluk)

-Nükleer mikrofilamentler

Buzlu cam nükleus
Nükleer psödoinklüzyonlar
Nükleer groove

Psammoma body olarak adlandırılan konsantrik laminasyonlar gösteren bazofilik yapılar vakaların yaklaşık yarısında bulunur.

Klinik[değiştir | kaynağı değiştir]

Hastalar genellikle ötiroittir ve boyunda yavaş büyüyen ağrısız kitle ile başvururlar. 1 cm'den küçük tiroit kanserlerinin büyük çoğunluğu papiller riroid karsinomudur. Bazen kitlenin basısı nedeniyle dispne, yutma güçlüğü, ses kısıklığı görülebilir. Şişlik ile aynı tarafta lenf bezlerinde de şişkinlik izlenebilir.

Papiller tiroit karsinomu follliküler tiroit karsinomlarından farklı olarak iyot alımı yeterli olan bölgelerde daha çok görülür.

Tanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye ve fizik muayeneyi takiben laboratuvar testleri ve radyolojik inceleme yapılır.

Tiroit fonksiyon testleri ile tiroit hormonları, tiroglobulin seviyeleri, antitiroglobulin ve antitiroit peroksidaz gibi otoimmin hastalıklarda bulunan antikorlara bakılabilir.

Ultrasonografi nodüllerin kistik ya solid ayrımını yapabilmesi, palpe edilemeyen küçük nodülleri saptaması nedeniyle oldukça faydalı bir tetkiktir. Tiroit sintigrafisinde sıcak-soğuk nodül ayrımı ile nodüllerin malignite ihtimalleri belirlenebilir ya da ameliyat sonrası geride kalan tiroit dokusu olup olmadığı incelenebilir. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile lenf nodu ve çevre doku yayılımı incelenebilir.

Papiller tiroit karsinomu tanısı esas olarak ince iğne aspirasyonu ile yahut dokudan alınan örneğin patolojik incelenmesi ile konulur.

Burada sayılan tetkiklerin tamamının yapılması gerekli değildir ve bir kısmı tedavi öncesi ya da sonrasında yapılabilir.

Prognoz[değiştir | kaynağı değiştir]

Papiller karsinom genelde yavaş seyirli ve iyi gidişli bir tümördür. 30 yıllık ölüm oranı %6 civarındadır. Gidişatı belirlemek için AMES, AGES, MACIS, TNM gibi sınıflamalar kullanılır.

Tedavi ve İzlem[değiştir | kaynağı değiştir]

Hastanın klinik durumuna göre cerrahi ve radyoaktif iyot tedavileri uygulanır.

Hastaların takibinde sintigrafi, USG, serum tiroglobulin seviyesi kullanılabilir.

Hastalık tekrarlayabileceği için uzun süreli izlem gerekmektedir.

Konu hakkındaki yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rosai, J. (2011). Chapter 9. Rosai and Ackerman's surgical pathology (10th ed., ). St. Louis: Mosby.
  • Sayek, İ. (2004). Kısım 15. Temel Cerrahi (3. baskı). Ankara: Güneş Kitabevi