Panther-Wotan hattı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1943'te Doğu Cephesi Haritası, Panter – Wotan hattı kırmızı olarak gösterilmektedir

Panther– Wotan hattı (Doğu Duvarı veya Ostwall olarak da bilinir)[1] 1943'te Doğu Cephesinde Alman Wehrmacht kuvvetleri tarafından kısmen inşa edilmiş bir savunma hattıydı . Hatta ismini veren Panther, Peipus Gölü ve Narva'daki Baltık Denizi arasında kalan kısa kuzey bölümünden gelmektedir. Hat, Dinyeper boyunca güneye doğru Karadeniz'e kadar uzanıyordu.

Planlama[değiştir | kaynağı değiştir]

1942 yılında, Almanların doğu cephesinde aldığı yenilgiler sonucu, 1943 yılı başı itibarıyla Dinyeper nehri boyunca tahkimat ve savunma hattı inşa edilmesi için hazırlıklar yapılmaya başlandı. Kursk Muharebesi ve İtalya'nın işgalinden sonra, Alman kuvvetlerinin hem doğudaki güçlerini korumaya hem de savunma operasyonlarına geçmeye ihtiyacı vardı. Adolf Hitler, Ağustos 1943'te doğudaki savunma hatlarının inşasını emretti.

Hattın büyük bir kısmı Dinyeper Nehri boyunca, Smolensk'in hemen batısından Karadeniz'e kadar uzanıyordu. Dinyeper'in batıda kıvrıldığı (batı Dnipropetrovsk Oblastı ) güneyde, Kırım'ın tahliyesine olanak sağlamak ve izolasyonundan kaçınmak için Dinyeper'in doğusundaki hattın inşa edilmesine karar verildi. Dniper hattı, Kırım'ın Perekop Isthmus'u ile anakara arasındaki bağlantıyı korumamıştır.

11 Ağustos 1943'te inşaatı için karar verildiğinde, Wehrmacht, güneydeki Donets Nehri boyunca ve kabaca Smolensk'ten kuzeye doğru Leningrad hattı boyunca, önerilen savunma hattının sadece birkaç yüz kilometre doğusunda bulunmaktaydı. Hatta yapılacak erken bir geri çekilme, önemli miktarda Sovyet topraklarının kaybedilmesine yol açacaktı. Bununla beraber, geri çekilme esnasında yapılacak bir Sovyet taruzu Alman birlikleri için büyük kayıplara yol açabilirdi.[kaynak belirtilmeli]

Savunma operasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ordu Grubu Kuzey'in komutanı General Küchler hattın etkinliğine güvenmiyordu. Bundan dolayı, birliklerinin bu hatta çok güvenmemesi için bu savunma hattına "Doğu Duvarı" demeyerek, askerlerine sahte umutlar aşılamak istememiştir.[2] Manstein'in Güney Ordusu Güney Grubu 15 Eylül 1943'te geri çekilmeye başladığında, hattın inşaatı daha yeni başlamıştı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ The East Wall 11 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The History of the Soviet Union.
  2. ^ Fortress Third Reich. DA Capo Press. 2003. s. 282. 
  3. ^ p.31, Baxter
Genel
  • Into the Abyss: The Last Years Of The Waffen SS 1943–45, A Photographic History. Helion and Company. 2006. 
  • Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century. Londra: Greenhill Books. 1997. 
  • Noble (2001). "The Phantom Barrier: Ostwallbau 1944–1945". War in History. 8 (4). ss. 442-67.