Panama Kanalı genişleme projesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Panama Kanalı genişleme projesi (İspanyolca:Ampliación del Canal de Panamá) Panama ülkesinden geçen, Panama Kanalı üzerinde tasarlanan büyük bir projedir.

Projenin amacı, Panama Kanalı'nı genişleterek kapasiteyi iki katına katlamak ve bu sayede 2014 yılında Atlas Okyanusu'ndan Büyük Okyanus'a gemilerin rahatça geçişini sağlamak.

Projenin temeli 2006 yılında atılmıştır. Panama vatandaşları proje hakkında karar vermek için refarandumda oy kullanmıştır. İlk olarak Panama Devlet Başkanı Martin Torrijos 24 Nisan 2006 tarihinde planı sundu. Referandum sonrası, 22 Ekim 2006 tarihinde 76,8 oranıyla ulusal karar alındı.

3 Eylül 2007 tarihinde, proje Bakanlar Kurulu, Ulusal Meclis ve referandum tarafından onaylandıktan sonra, Panama Kanalı genişleme projesi resmen başladı. Çalışmalar günümüzde devam etmektedir. Deniz trafiği 2014 yılına gelindiğinde rahatlatılacaktır.

Panama Devlet Başkanı Martín Torrijos, preje hakkında şöyle konuşur;

"Kanal, Panama'yı birinci dünya ülkesine dönüştürecektir. Panama için bu projenin hayata geçmesi yeterli zenginliği sağlar."

Ayrıca bu proje ile birlikte, Panama'da yüzde 8'lik bir yoksulluk oranı ile sonuçlanan yaklaşık yüzde 30 oranında yoksulluğu azaltması bekleniyor.