Panama şapkası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Panama şapkası
Atatürk Şapka Devrimi sonrasında elinde panama şapkasıyla (Kastamonu, 1925)

Panama şapkası, Carludovica palmata bitkisinin örülmüş yapraklarından yapılan bir şapkadır.[1]

Panama şapkalarının çoğu Ekvador'un Cuenca üretilmektedir. Şapkalar hala elle yapılmaktadır, ancak üretim sadece bir ya da iki gün sürdüğü için hala ucuzdur. En iyi şapkalar Montecristi'de dokunmaktadır. Bunlar en yüksek dokuma sıklığına sahiptir ve ömür boyu dayanır. Böyle kaliteli bir şapkanın yapımı aylar sürer ve bu nedenle Montecristi panama şapkaları oldukça pahalıdır.

Adından sanılacağı üzere, panama şapkası Panama'dan değil, Ekvador'daki Manabí ilinden gelmektedir. Dolayısıyla Ekvadorlular şapkalarını panama şapkası olarak adlandırmazlar. Ekvador'da bu şapkalara sombreros de paja toquilla yani toquilla kamışından yapılmış şapkalar denir.

Panama şapkalı Theodore Roosevelt

Panama şapkası isminin birkaç nedeni vardır:

  1. Şapkalar ilk olarak (1850 civarında) Ekvador'dan Panama'ya, oradan da Avrupa'ya gönderilmek üzere taşınmıştır.
  2. Panama Kanalı'nın inşası 19. yüzyılın sonlarında başladığında, işçilerin güneşten koruyucu başlıklara ihtiyacı vardı. Amerikan Başkanı Theodore Roosevelt'in siyah bantlı hasır şapka taktığı 16 Kasım 1906 tarihli meşhur fotoğraf, Panama şapkasına dünya çapında ün kazandırdı.

Panama'nın kendisinde ve özellikle Coclé ilinde de hasır şapkalar yapılır, ancak bunların çok renkli versiyonları vardır. Bunlara pinta'o denir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Panamahoeden". İçinde: Album der Natuur, 5. cilt, s. 71.
  2. ^ "The Real Panama Hat". 29 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2023.