Palóc

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geleneksel palóc kostümlü kadınlar

Palóclar, Kuzey Macaristan ve Güney Slovakya'da yaşayan Macarların bir alt grubudur. Palóclar, Macarcanın çok belirgin bir lehçesi de dahil olmak üzere kendine özgü gelenekleri korurken, Palóclar aynı zamanda genel fikir birliğine göre etnik Macarlardır. Kökenleri belirsiz olsa da Palóc'ların Hazar, Kabar, Peçenekler, Kuman ve özellikle Avar kabileleriyle bir tür bağlantısı olduğu görülüyor. Kálmán Mikszáth'ın yazıları, 1882'de Palóc'un İyi İnsanları adlı eseriyle halka yeni bir önem kazandırdı. Hollókő'nun Palóc köyü, geleneksel Palóc mimarisinin ve arazi kullanımının korunması nedeniyle 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edildi.[1]

Avar Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Etnograf ve müzeolog Bakó Ferenc'e göre Palóc halkı, Avarların ve bazı Sekeller ve Hazar fraksiyonlarının doğrudan torunlarıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Old Village of Hollókő and its Surroundings". UNESCO World Heritage Convention. United Nations Educational Scientific and Cultural Organization. 17 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023.