Osman Yusuf Kenadid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Osman Yusuf Kenadid
Doğum1889
Ceel Huur, Hobyo Sultanlığı
Ölüm14 Ağustos 1972
Mogadishu, Somali Demokratik Cumhuriyeti
MilliyetSomalili
MeslekŞair, yazar, öğretmen, yönetici
AileYusuf Ali Kenadid (babası)

Osman Yusuf Kenadid (Somalice: Cusmaan Yuusuf Keenadiid, Arapça: عثمان يوسف كينايديض‎)  Somalili şair, yazar, öğretmen ve yönetici.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenadid, bugünkü Somali'nin Mudug eyaletine bağlı Galkayo şehrinde büyüdü. Babası Yusuf Ali Kenadid'in kurucularından biri olduğu Majeerteen Hobyo Sultanlığı'na uzun süre hizmet etmiş, Somali'nin milli alfabesi sayılan Osmanya alfabesi`ni oluşmuştur.

Bir yazar olarak ülkesi Somali'nin tarihini, dilini, bilimsel gelişmelerini, coğrafyasını ve felsefesini incelediği pek çok yapıt vermiştir. Somali'nin zengin kültürel mirası üzerinde araştırmalar yapmış ve Somali'nin tarihi mirası ile bir rönesans yaratmayı amaçlamıştır.

1920 yılında Sami dillerden de etkilenerek, Somali'nin antik yazım biçimlerini temel alan Osmanya alfabesi'ni oluşturmuştur. İtalyan koloni devleti, Kenadid'in bu alfabeyi ülkesindeki yerel okullarda tanıttığını duymuş ve alfabenin ülkede milliyetçi hareketlenmelere yol açabileceğinden korkarak Kenadid'i hapsetmiştir. Kenadid'in tutuklanmasıyla Somalice için standart bir ortografi geliştirme çalışmaları uzun bir süre için kesintiye uğramıştır. Geliştirdiği Osmanya alfabesi ise 1960 yılında Somali'nin bağımsızlığını kazanmasının ardından ülkede Arap ve Latin alfabesi ile birlikte kullanılan üç temel alfabeden biri olmuştur.