Orta Sibirya Platosu

Koordinatlar: 68°00′K 95°00′D / 68.000°K 95.000°D / 68.000; 95.000
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sibirya'nın havadan görünümü

Orta Sibirya Platosu (RusçaСреднесиби́рское плоского́рье, Srednesibirskoye ploskogorye) Sibirya'nın çoğunu içine alan, Yenisey ve Lena Nehirleri arasındaki değişik yüksekliklerin keskin kenarlı yüzeylerinden oluşur. 3.5 milyon km²'den büyük bir alana yayılır. Platonun en yüksek noktası 1.701 m (5.581 ft) yüksekliğiyle Putorana Dağları'dır. Platonun kuzey sınırını Putorana Dağları oluştururken, güney sınırını Doğu Sayanlar ve Baykal Dağları oluşturur. Platonun doğu kesimleri Yakutsk şehrinin rakımı az olan bölgelerini oluşturur. Orta Sibirya Platosu, Sibirya'nın üçte birini kaplar.[1]

Kısa sıcak yazları ile uzun ve şiddetli kışlarıyla Karasal iklim etki alanı içerisindedir. Alan genellikle kozalaklı ağaçlarla kaplıdır (Melez, en çok rastlanan ağaç türüdür). Platonun başlıca nehri Tunguska Nehridir. Jeolojik olarak Sibirya Tuzakları olarak bilinir, doğal kaynaklar bakımından zengindir. Kömür, demir, altın, platinyum, elmas ve doğalgaz bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Central Siberian Plateau". Encyclopædia Britannica. 24 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]