Ora et labora

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hindistan, Panchgani'deki Billimoria Lisesi'nin amblemindeki ORA ET LABORA sloganı

Ora et labora (veya dua et ve çalış) ifadesi, genellikle Aziz Benedikt Kuralıyla ilişkilendirilen Katolik manastır çalışma ve dua etme uygulamasına atıfta bulunur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

"Ora et labora" (dua et ve çalış) Benediktler'in geleneksel sloganıdır. Aziz Benedikt, özellikle tefekküre dayalı dua ve aktif çalışma ile ilgili olarak keşişlerine dengeli bir yaşam tarzı devretmesiyle ünlüydü. Bunun yanında birinin tek başına hükmetmesine izin vermenin tehlikesini fark etti. Aziz Benedikt'in kurallarından bir tanesi de "Aylaklık ruhun düşmanıdır" felsefesidir. Bu nedenle Aziz Benedikt'in kuralı keşişler için çalışma süreleri öngörür. Aziz Benedikt, duayı ve çalışmayı birbirinden ayrılmaz ikili olarak gördü ve tefekkür ile eylemin birleştirilmesine inandı.

Bazı tarikatlar kavramı doğrudan çiftlik işlerine uyguladılar ve Batı Avrupa'da çürüme ve tarımsal gelişmeden toprak ıslahına yönelik hareketin bir unsuru haline geldiler. Humiliati gibi diğer tarikatlar, konsepti Sanayi Devrimi öncesi dönemde tekerlek kullanarak yünlü kumaş üretimine uyguladı.

Günümüz örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tabir, dua ve manastır ortamlarında çalışmayı dengeleme ihtiyacını ifade eder ve Orta Çağ'dan itibaren birçok dini toplulukta kullanılmıştır.

St. Andrew Manastırı'nın Benedikt rahipleri, Benedikt Lisesi'nde ders veriyor ve bir inziva evinde görev yapıyor. Ora et Labora, Benedikt Lisesi ve St. Andrew Manastırı'nın bir yayınıdır.

New York, Greenwich'teki St. Mary Topluluğunun Anglikan kızkardeşleri, İlahi Makam'a her gün beş kez dua eder ve yün için Kaşmir keçileri yetiştirir.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

1818'de Nova Scotia'da Dalhousie Üniversitesi kuruldu ve 1870'de Ora et Labora'nın sloganı benimsendi. Bu aynı zamanda Dalhousie Kontu'nun liderliğini yaptığı Ramsay Klanı'nın da sloganıdır.

1874'te, Sri Lanka'da bir lise olan Wesley College, Colombo Metodist misyonerler tarafından kuruldu. Kuruluşundan bu yana "Ora Et Labora" sloganını kullanıyor.

Aynı zamanda, 1894 yılında Cluny'li Aziz Joseph'in Rahibeleri tarafından Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletine bağlı Yercaud'da bulunan Sacred Heart Anglo Hint Kızları Yüksek Ortaokulu'nun da sloganıdır.

Ora Et Labora, Avustralya'daki Melbourne Gramer Okulu'nun sloganıdır.

Aynı zamanda Singapur'da bağımsız bir okul olan St. Joseph's Institution'ın da şu anki sloganıdır.

Aynı zamanda Avustralya'da bulunan The King's School Chapel'in girişine oyulmuştur.

Aynı zamanda Hindistan'da bulunan Bebek İsa Anglo Hint Lisesi'nin (IJHS) sloganıdır.

Aynı zamanda Norveç'teki Sandefjord'daki St Olav Şapeli'nin sloganıdır.

Aynı zamanda Malezya'daki St. Michael Ortaokulu'nun da sloganıdır.