Opatija

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Opatija

Opatija (Sırp-Hırvatça telaffuz: [ɔpǎtija]; AlmancaSankt Jakobi; İtalyancaAbbazia; MacarcaAbbázia) Hırvatistan'nın Adriyatik kıyısında, Rijeka'nın hemen güneybatısında bir şehridir. 2011 yılı itibarıyla, merkezinde yaşayan 6,657 kişi ile beraber kasaba toplam 11.659 nüfusludur.

Kışın 10 °C ve ve yaz aylarında 25 °C ortalama sıcaklık ile popüler yaz ve kış tatil yeridir. Opatija, defne ormanları ile çevrilidir. Kuzey ve güneyinde bütün deniz sahili kayalık ve pitoreskdir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1872 yılında Matulji'ye Demiryolları geldi ve böylece Opatija'da ve Lovran'da turizmin gelişmesine yol açtı.

Avusturya imparatoru Franz Joseph kış aylarında birkaç ay geçirmek için burada kalmış, 19. yüzyılın sonlarından kalma lüks otel ve villa da defalarca ikamet etmiştir.

1920 yılında Opatija İtalya'ya bağlandı. İki yıl sonra, Faşistler iktidara gelince, İtalyan hükûmeti nüfusun zorla italianization programına başladı ve kamu alanlarının çoğu İtalyanca konuşan vatandaşlara ayrıldı.

1947 yılında Opatija Yugoslavya'ya verildi; geçmiş yıllarda önemli ölçüde artmış İtalyan konuşan nüfusun çoğu İtalya'ya göç etti. 1963 yılında mimar Andrija Cicin-Sain ve ekibi tarafından Hotel Adriatic'in inşası tamamlandı. Hotel "Adriatic", Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminden sonra Opatija'da inşa edilen ilk otel oldu.

1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasından sonra, kasaba Hırvatistan'a bağlandı.

2010 yılında Salzburg yakınlarındaki Bad Ischl kasabası, Opatija'nın ilk Avusturya kardeş şehri oldu.

Kayda değer insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İkiz kasabalar-Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Opatija aşağıdaki şehirler ile kardeş şehirdir:[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Opatija's Twin towns — Sister cities". © 2004–2011 Opatija.net. 5 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016.