Oknos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Oknos (Yunanca: Όκνος), Yunan mitolojisinde sonsuza dek ceza çeken bir kişi örneğidir.[1][2]

Mitolojide sonsuza dek ceza çeken başka kişi örnekleri de vardır. Bunlardan biri Sisifos'tur.[1] Sisifos'un cezası bir taşı yuvarlaya yuvarlaya bir tepeye çıkarmaktır. Bunu yapar ancak tam tepeye çıkmışken taş aşağıya yuvarlanır. Sisifos işe baştan başlar. Yaptığı işi yineleyip durur. Böylece sonsuza dek sürecek cezasını çeker.

Sonsuza dek ceza çeken bir başka örnek de Danaos'un kızlarıdır. Danaos'un kızlarının cezası delikli maşrapalarla testilerini doldurmaktır. Maşrapalar delikli olduğu için asla dolduramazlar. Sular delikli maşrapalardan akıp gider ve Danaos'un kızları testilerine bir damla su bile dolduramazlar. Bunun için de yaptıklarını yapadurmaktan hiç kurtulamazlar.

Yukarıda dile getirilen örneklere benzer bir üçüncü kişi de Oknos adlı söylencebilimsel kahramandır.

Oknos'un özelliği (suçu)[değiştir | kaynağı değiştir]

Oknos, kararsız bir kişiymiş. Herhangi bir konuda bir seçim yaptığında çok geçmeden onu değiştirir ve bir başka seçim yaparmış. O seçiminde de kararlılıkla duramaz ve hemen ardından da bir başka seçim daha yaparmış. Bu seçimden seçime atlama işi hiç bitmezmiş. Oknos'un bu özelliği Zeus'u öfkeden çıldırtmış. Zeus öfkelendiği herkesi cezalandırdığı gibi Oknos'u da cezalandırmış.

Ceza[değiştir | kaynağı değiştir]

Oknos'un cezası bir hasır ipi örüp tamamlamaktır. Ancak Oknos bu cezayı pek önemsemeyip "Ne de kolay bir ceza!" diye mırıldanarak kıs kıs gülmüş. Bir an önce cezadan kurtulmak için hasır ipi canla başla örmeye başlamış. Hasır ip sonunda bitiyor diye sevinmiş. Ama işler düşündüğü gibi gitmemiş. Oknos'un eşeği hasır ipi diğer ucundan kemirmeye başlamış. Oknos ördükçe eşek de kemirmiş. Bu yüzden hasır ipi hiçbir zaman bitirememiş.

Bu söylence kararsızlığın başlı başına bitimsiz bir ceza olduğunu anlatır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Eidinow, Esther (2017). The Oxford handbook of ancient Greek religion. Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198810179. 
  2. ^ Gagarin, Michael (2010). The Oxford encyclopedia of ancient Greece and Rome. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0195170726.