O Şimdi Asker (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"O Şimdi Asker"
O Şimdi Asker albümünden Tuğba Ekinci şarkısı
Yayımlanma1 Ocak 2005
Kaydedilme2005
TarzPop
DilTürkçe
Süre04:12
ŞirketŞahin Özer Müzik
Söz yazarıYalçın Polat
BesteciKerem Özdemir
YapımcıSuat Aydoğan

O Şimdi Asker, şarkıcı Tuğba Ekinci'nin geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan şarkısıdır.[1] Şarkı aynı zamanda, 'Hababam Sınıfı Askerde' filminin soundtrack albümünde de yer almıştır. Şarkı listelerde bir numaraya yükselmiş, kısa sürede bir klasik haline gelmiştir.[2][3]

Klip[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuğba Ekinci, şarkının klibinde kamuflaj elbisesiyle görünür. Klibin başında koltukta dans etmeye başlar. Ara ara 'Hababam Sınıfı Askerde' filminden kesitler olduğu görülür. Kafasına taktığı askeri şapkayla bir kum torbasına darbeler vurur. Şarkıyı ilk bir beyaz elbiseyle, sonra siyah gece elbisesiyle söyler. Klibin sonunda yakın kalça dansı görülür.

Popüler kültüre etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şarkı askerler ile alakalı olduğu için Esmeray'ın 'Gel Teskere' isimli şarkısıyla kıyaslanmaya başlamıştır. O Şimdi Asker'in kısa sürede bir klasik olmasının ardından medya tarafından şarkının bazı birliklerde askerlere moral olarak yıllarca dinletildiği açıklandı.[4]

İddialar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Manken ve şarkıcı Zeynep Yılmaz, şarkının aslında kendi kasetinde olacağını ancak Tuğba Ekinci'nin erken davranıp şarkıyı kaptığını iddia etmiştir. Ayrıca klipteki kalçanın kendisine ait olduğunu, kendinden habersiz sadece kalça sahnesinin klibe eklendiğini iddia etmiştir. Yıllar sonra yapılan açıklamada klibin yapımcısı, bir dublör kullanıldığını açıklamıştır. Tuğba Ekinci ise 'benim kalçam oynamıyor mu?' diye tepki göstermiş ve tiye almıştır.[5]
  • Kerem Özdemir, bestenin kendine ait olduğunu iddia etmiştir. Şarkının bestecisi olduğunu iddia eden Özdemir, yorumcu Tuğba Ekinci'ye, yapımcı Şahin Özer'e ve besteci Yalçın Polat'a suç duyurusunda bulunmuştur. Dava içinde MESAM Teknik Bilim Kurulu Özdemir'in verdiği ve O Şimdi Asker isimli iki eseri incelemiş, şarkıların tamamen farklı olduğunu sadece nakaratta ve aranağmede kullanılan iki ölçülük melodinin benzer nitelikte olduğunu raporlara ekledi. Benzer nitelikte olan kısmın şarkının %60'ını içerdiği açıklandı. Açılan davada bestecinin Kerem Özdemir olduğu doğrulanmıştır.[6][7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'O Şimdi Asker' diyerek ünlenmişti; şimdi ise..." www.gazetevatan.com. 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Hababam Sınıfı Askerde konusu ve oyuncu kadrosu… Hababam Sınıfı Askerde nerede çekildi?". Sözcü. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  3. ^ code.company. "AYŞE ARMAN, TUĞBA EKİNCİ'YE NE DİYECEK?". Gecce. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  4. ^ ucankus.com. "TUĞBA EKİNCİ'NİN "O ŞİMDİ ASKER" ŞARKISI MODA ŞU SIRALAR!.. KIŞLALARDA ASKERLERİN DİLİNDEN DÜŞMEYEN ŞARKI HANGİ "KLASİK" ŞARKININ TAHTINA OTURDU?.. - UçanKuş". www.ucankus.com/detay/13998/tugba-ekincinin-o-simdi-asker-sarkisi-moda-su-siralar-kislalarda-askerlerin-dilinden-d. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Tuğba, kalçası için dublör kulanmış". www.gazetevatan.com. 2 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  6. ^ A.A. "'O şimdi asker' mahkemelik oldu". Hürriyet. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  7. ^ "SABAH - 23/11/2005 - 'O Şimdi Asker' çalıntı mı?". arsiv.sabah.com.tr. 29 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021.