Oğuz Halûk Alplaçin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Oğuz Halûk Alplaçin (d.1929 - ö.17 Eylül 1975) "Hayalet Oğuz" adıyla tanınan Türk şair, yazar, çevirmen ve senarist.

Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. 50li ve 60lı yıllarda Dolmuş, Tef, Taş gibi mizah dergilerine yazılar yazdı. "Oğuz Halûk" imzasıyla Seçilmiş Hikâyeler, Dost ve Pazar Postası gibi dergilerde şiirler yayımlandı. Çeşitli yayınevlerine kitap ve roman çevirileri yaptı, ayrıca senaryolar kaleme aldı. Bir dönem Limasollu Naci’nin İngilizce dershanesinde çalıştı.

1975 yılındaki beklenmedik ölümü edebiyat ve sanat çevrelerinde üzüntü yarattı. Can Yücel ardından bir şiir yazdı. Hilmi Yavuz ve Ahmet Oktay kitaplarında ona bölümler ayırdılar. Tezer Özlü’nün de “Hayalet Oğuz” adlı bir öyküsü bulunmaktadır.

Sezer Duru 1996 yılında O Pera'daki Hayalet: Oğuz Haluk Alpaçin'in (Hayalet Oğuz) İnanılmaz Yaşam Öyküsü ve Yapıtları isimli kitabı kaleme aldı.[1] 2021 yılında Kaya Tanış'ın, Oğuz Halûk Alplaçin üstüne araştırma çalışması 'Burası Orası Değil' adıyla Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yayımlandı.[2]

Oğuz Halûk Alplaçin Türk edebiyatının gizemli ve şahsına münhasır isimlerinden birisi olarak hatırlanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Orhan Duru. "Oğuz Halûk Alplaçin". Et Poetica. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Hayaletin ve ihanetin peşinde bir Hayalet Oğuz kitabı: 'Burası Orası Değil'". Gazete Duvar. 15 Nisan 2021. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.