Nukai Peniamina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nukai Peniamina
DoğumBilinmiyor
Niue
Ölüm6 Mart 1874
Samoa?
Defin yeriMakefu, Niue
MilliyetNiueli
Tanınma nedeniNiue'ye Hristiyanlığı getirmesi

Nukai Peniamina, 1846'da Niue adasına Hıristiyanlığı getiren bir Niueli idi.[1]

Din değiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

1830'da Londra Misyoner Topluluğu iki yerli çocuğu (Uea ve Niumaga) adadan uzaklaştırdı ve onların dinini değiştirmeye çalıştı. Çocuklar adaya döndüklerinde artık kabul edilmediler ve Uea öldürüldü.[2] Niumaga kısa süre sonra arkadaşı Nukai Peniamina'yla birlikte Samoa'ya gitmeye karar verdi. Orada Peniamina, bir Galli misyoner olan Dr. George Turner'ın hizmetçisi olarak çalışmaya başladı. Nukai okumayı ve yazmayı öğrendi ve Hristiyan oldu, ardından Samoa'daki Malua İlahiyat Koleji'nde papaz olarak eğitildi.

Dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

1846'da Peniamina, Fakafitifonua (adada etkili bir Niueli) eşliğinde John Williams ile Niue'ye döndü. 26 Ekim'de ve beşinci çıkarma girişimlerinde Mutalau liderleri onları kabul etti. Peniamina, kendisini ve Fakafitifonua'yı öldürmek için birçok komplo olduğu için 61 savaşçı tarafından sürekli korunduğu söylenen 'Taue i Fupiu'ya götürüldü.[3] Hristiyanlık, Mutalau halkına adadaki diğer köylere yayılmadan önce öğretildi, sonuncusu Vaiea idi.

Daha sonraki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Peniamina, bir Samoalı tarafından öldürüldüğü Ekim 1849'a kadar Mutalau'daki istasyonda kaldı. 1850'de Peniamina'nın başka bir kadınla evlilik dışı bir ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Buna o sırada Niue toplumunda kabul edilebilir olmasına rağmen, misyoner üstleri tarafından buna izin verilmedi.[4] Peniamina sürgüne gönderildi ve bir kanoyla denize bırakıldı. Peniamina Samoa'ya yerleşti ve 6 Mart 1874'te öldü. O bir Niue köyü olan Makefu'da gömülüdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pacific Regional Statistics - Secretariat of the Pacific Community" (PDF). Spc.int. 24 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Eylül 2017. 
  2. ^ An Interperation of Early European Contact with Niue, Sue McLachlan
  3. ^ Niue : The Island and Its People, S. Percy Smith (1983)
  4. ^ "History of Niue". Seafriends.org.nz. 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2017.