Norveç Orman kedisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Norveç Orman Kedisi
Dişi bir Norveç Orman Kedisi
Diğer isim(leri)Felis Catus
TürüNorveç Orman Kedisi
MilliyetiNorveç Norveç

Norveç Orman Kedisi (Norveççe: Norsk skogskatt) Kuzey Avrupa menşeli bir evcil kedi türüdür. Bu doğal kedi türü, uzun tüyleri sayesinde çok soğuk iklimlere karşı adapte olmuştur. Sibirya Kedisi ve Maine Coon kedi ırklarına benzeyen, uzun bacaklı, gür kuyruklu, sağlam ve güçlü gövdeli iri bir cinstir. Kısmen güçlü pençeleri nedeniyle tırmanmada çok iyidir. Ömrü genellikle 14 ila 16 yıldır.[1]

II. Dünya Savaşı sırasında, Norveç Orman Kedisinin nesli neredeyse tükenmişti fakat daha sonra Norveç Orman Kedisi Kulübü'nün üreme programı ile Norveç Orman Kedileri'nin sayıları artırırdı. 1970'lerde, kedi meraklısı Carl-Fredrik Nordane'nin türü fark etmesi ve kayıt altına almak için çaba sarf etmesiyle Norveç Orman Kedisi, European Fédération Internationale Féline tarafından bir kedi türü olarak tescil edildi. Cins Norveç, Danimarka, İsveç, İzlanda, Türkiye ve Fransa'da oldukça popüler bir türdür.

Kişiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Norveç Orman Kedileri; arkadaş canlısı, zeki ve genellikle insanlarla araları iyidir. Norveç Orman Kedileri çok fazla enerjiye sahiplerdir. Onlar, aile ortamının bir parçası olmaktan keyif alan ve oyun oynamayı seven kedilerdir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türün ataları, modern Sibirya ve Ankara Kedisi'nin ataları gibi uzun tüylü kedileri de yanlarında getirmiş olabilecek Vikingler tarafından MS 1000 civarında Norveç'e getirilen kısa tüylü kedilerin bir yerel ırkı olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://www.facebook.com/thesprucepets. "Meet the Large and Adventurous Norwegian Forest Cat". The Spruce Pets (İngilizce). 29 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023.