Norveç'in bölgeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Norveç'in bölgelerini gösteren jeopolitik harita

Norveç genellikle beş ana coğrafi bölgeye (Norveççe: landsdeler) ayrılır. Bu bölgeler tamamen coğrafidir ve herhangi bir idari amacı yoktur. Ancak 2017'de hükûmet, Norveç'in mevcut ilçelerini (Norveççe: fylker) kaldırmaya ve bunların yerine daha az sayıda, daha büyük idari bölgeler (regioner) koymaya karar verdi. Bu yeni alanların ilki, 1 Ocak 2018'de Nord-Trøndelag ve Sør-Trøndelag'ın Trøndelag'ı oluşturmak üzere birleşmesi ile ortaya çıkmıştır.

Çoğu tanıma göre, Norveç'in ilçeleri aşağıdaki bölgelere ayrılmıştır:

Bölgelere ayırma, geleneksel olarak coğrafi ve aynı zamanda diyalektik farklılıklara dayalıdır ancak aynı zamanda yaklaşık olarak ilçe sınırlarını da takip eder. Diğer bölgeler, hükûmetin çeşitli amaçları için mevcuttur. İdari olarak, yukarıda listelenen geleneksel bölgeler daha az rol oynar ve başlıca idari birimler ilçe düzeyindedir.

Midt-Norge/Midt-Noreg (Orta Norveç) bölgesi genellikle Trøndelag ile eş anlamlı olarak kullanılır, ancak Møre og Romsdal'ı da içerir (bazı tanımlara göre yalnızca Nordmøre ve Romsdal'ın bazı bölümlerini içerir). Nordland'ın (Helgeland) en güney kısmı da bazen Orta Norveç'in bir parçası olarak kabul edilir. Benzer şekilde, Rogaland veya Rogaland'ın bazı kısımları bazen Batı Norveç yerine Güney Norveç ile sınıflandırılır.

Svalbard bir ilçe değildir ve genellikle Kuzey Norveç'in bir parçası olarak kabul edilmez. Svalbard valisi (Norveççe: sysselmannen) Adalet Bakanlığına, ilçe valileri (fylkesmenn) ise İdare Bakanlığına bağlıdır. Ayrıca Jan Mayen, Norveç'in entegre bir coğrafi organıdır. 1995'ten beri Nordland ilçe valisi (fylkesmann) tarafından yönetilmektedir.

Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Bouvet Adası, Antarktika'daki Queen Maud Land ve Peter I Adası, Norveç'e bağlıdır.