Norma Rae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Norma Rae Webster sayfasından yönlendirildi)
Norma Rae
YönetmenMartin Ritt
YapımcıTamara Asseyev
Alex Rose
SenaristHarriet Frank
Jr.Irving Ravetch
OyuncularSally Field
Beau Bridges
Ron Leibman
Pat Hingle
Barbara Baxley
MüzikDavid Shire
TürüDrama
RenkRenkli
Yapım yılı1979, ABD
Süre110 dk.
Dilİngilizce
Bütçe4,5 milyon $

Norma Rae, Martin Ritt tarafından yönetilen 1979 yapımı Oscar ödüllü Amerikan drama filmidir. Konusu, Crystal Lee Sutton'ın gerçek yaşam öyküsüne dayanmaktadır. Film, 4 dalda Oscar'a aday olmuş ve 2 Oscar Ödülü kazanmıştır. (En İyi Kadın Oyuncu, En iyi Müzik - Orijinal Şarkı)

Norma Rae filmi, yazar John Clemens ve Melora Wolff'un birlikte yazdığı "Büyük Filmlerden Liderlik Dersleri" (Movies to Manage) kitabına konu olmuştur.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Norma Rae Webster, ufak bir kasabada bir tekstil firmasında çalışan bir işçidir. 30'lu yaşların başında, iki çocuk annesi olan Norma'nın ve kasabanın rutin hayatı kasabaya gelen sendika görevlisi Reuben Warshowsky ile bozulur. İlk başlarda kasabada kabul görmeyen Reuben, dik başlı bir genç kadın olan Norma Rae'nin de kendi tarafında yer almasıyla işçi sınıfı arasında epey popüler olur. Norma, özellikle babasının ölümünden sonra işçilerin hakkının korunması için gece-gündüz sendika işlerine ağırlık verir. Bu arada kocasıyla (Sonny) kavga eder, kovulur, hapse girer. Buna karşın, Ruben'le birlikte filmin sonunda zafer kazanırlar. Fabrikada tüm işçilerin katılımıyla yapılan oylamada sendika taraftarlarının sayısı sendikayı istemeyen kişilerden üstün olunca fabrika işçileri artık sendikalı olur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Norma Rae Opelika, Alabama'da çekilmiştir. Fabrika sahneleri Opelika Manufacturing Corp. (Opelika Üretimhanesi) ve pansiyon sahneleri ise The Golden Cherry Motel'de çekilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]