İçeriğe atla

Nil Muharebesi (MÖ 47)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nil Savaşı (M.Ö. 47) sayfasından yönlendirildi)
Nil Muharebesi
TarihMÖ 47
Bölge
Nil deltası
Sonuç Roma Zaferi
Taraflar
Jül Sezar ve Kleopatra VII'nin orduları Ptolemaios Sülalesi güçleri
Komutanlar ve liderler
Jül Sezar
VII. Kleopatra
XIII. Ptolemaios
IV. Arsinoe
Güçler
20,000 20,000
Nil savaşı.

Nil Muharebesi MÖ 47 yılında Jül Sezar komutası altındaki Roma ve VII. Kleopatra komutasındaki Mısır orduları ile rakip kraliçe IV. Arsinoe ve kral XIII. Ptolemaios arasında Nil deltasında yapılan savaş. Sezar ve Kleopatra'nın birliklerinin kazandığı bu savaş sonucu Mısır tahtının güvenliği sağlanmıştır.

Rakibi Pompey'in ardından Mısır'a gelen Sezar, Pompey Magnus'un öldürülmesinin ardından kendisini İskenderiye iç savaşının içinde buldu.

Ağustos MÖ 48'den Ocak MÖ 47 yılına kadar geçen sürede Sezar'ın 4,000 askeri İskenderiye şehrinde Mısırlılar tarafından kuşatma altına alındı. Sezar, aslında XIII. Ptolemaios ve VII. Kleopatra arasındaki Mısır iç savaşını sona erdirmeyi planlıyordu. Sezar'ın tercihini Kleopatra'dan yana kullanması üzerine Ptolemaios kaçmış ve topladığı orduyla beraber İskenderiye'ye gelerek Romalıları kentin küçük bir bölümüne sıkıştırmayı başarmıştı.

Mısırlılar hiçbir zaman Romalıların ikmal kuvvetlerini ve erzak tedarikini tam olarak kesmeyi başaramadılar ancak Ocak ayıyla beraber kontrolü ele geçirmeye başlayınca Sezar kendisini desteklemek içim Küçük Asya'dan yola çıkan müttefiki Pergamonlu Mithridates'ten yardım istedi. Ocak ayında Nil deltasına ulaşan Mithridates kendisini durdurmak için gönderilen Mısır birliklerini yok etti. Müttefiklerinin yakınlarda olduğu haberini alan Sezar, İskenderiye'de çok az birlik bırakarak müttefiklerle buluşmak üzere kentten ayrıldı. 20,000 kişilik müttefik gücü Şubat MÖ 47'de Mısır ordusu ile Nil Savaşında karşı karşıya geldi. Yunan stilinde savaş eğitimi almış olan Mısır birlikleri aşağı yukarı aynı güce sahipti.

Sezar, ağır bir kargı yağmuru altında klasik Roma savaş düzeni ile Mısır ordusuna saldırdı. Mızraklarla silahlandırılmış olan Mısır ordusu bu saldırıdan bunaldığında, mızrak menziline giren Romalılar kısa klasik kılıçlarını (gladius) çekerek bir Mısır mevzisini yok ettiler ve ardından vuruşarak Ptolemaisların kampına ulaştılar. Aralarında Ptolemaios'un da bulunduğu binlerce kişi kaçtı ancak gemisi alabora olan XIII. Ptolemaios boğularak öldü. Mısır'ın kontrolü artık Sezar'ın ellerindeydi. Sezar Mısır tahtına Kleopatra ve kardeşlerinden XIV. Ptolemaios'ü çıkardı. Ardından kendisinden beklenmeyen bir hareketle, genç kraliçe ile yaşadığı gizli ilişkinin keyfini çıkartarak, Nisan ayına kadar Mısır'da oyalandı.