Nişan Beşiktaşlıyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nişan Beşiktaşlıyan
Nişan Beşiktaşlıyan
Doğum1898
İstanbul, Osmanlı Devleti
Ölüm1972
Paris, Fransa
MeslekYazar, tiyatro oyuncusu
Türşiirler yazar ve incilsel romanlar
Konutarih

Nişan Beşiktaşlıyan (Fransızca: Nichan Béchiktachlian ve Ermenice: Նշան Պէշիկթաշլեան), 1898 yılında İstanbul'da doğan ve 1972 yılında Paris'te vefat eden Ermeni yazar.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nişan Beşiktaşlıyan 1898 yılında İstanbul'un Beyoğlu, eski adıyla Pera, semtinde doğdu. İlkokula gitti fakat sonra eğitimine devam etmez. Daha sonra, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916-1918 yıllarında Osmanlı ordusunda askerlik görevini yerine getirir.

Gençlik yıllarında yazmaya başlar, özellikle satirik şiirler yazar ve daha sonraları İstanbul mecmualarında yazmıştır. Savaştan sonra 1919 - 1923 yıllarında tiyatro oyuncusu olarak kariyer yapar. 1923 yılında Paris'e gelir. Yazılarındaki eleştirel ve keyifli tonu sayesinde Paris'in Ermeni mikrozmununu tekrar oluşturur. Eserlerinin diğer bir yanı da tarihsel ya da incilsel romanlar içerir (Rabbi, İsa'nın portesi). Tebrotzassère okulunda öğretmenlik yapar.

Birkaç Ermeni yazarla beraber Haratch 11 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Ermenice: Յառաջ) adlı 1925 yılında kurulan Avrupa'nın ilk Ermenice günlük gazetesinin editörlük işlerini yaparlar. 1931 yılının nisan ayında Nigoghos Sarafyan, Paylag Mikaelyan, Armen Lubin, Chavarch Nartuni, Zareh Vorpuni, Hratch Zartaryan ve Vazken Chouchanyan ile beraber Menk mecmuasının manifestosunu imzalar.

Beşiktaşlıyan neredeyse Fransa'daki Ermeni diasporasının tüm gazetelere ve mecmualara katılır, özellikle Hayrenik, Zvatnots ve Haratch.

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

"Eski kahramanlarımızın sıcak külleri namuslu mirasçılarından doğsun halkımıza yeni bir yaşam versin"

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]