Nezih Uzel

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nezih Uzel, (1938; Mudanya, Bursa - 1 Mayıs 2012; Üsküdar, İstanbul), Türk musikîşinas, gazeteci, yazar.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası Şumnulu, Çanakkale gazisi, Tabip Mehmet Muhlis Bey, annesi ise Fatih dersiamlarından, Sarı Güzel Cami imamı, Filibeli Hüseyin Hüsnü Efendi'nin kızı Hacer Hanım'dır.[1] İlkokulu Mudanya'da tamamladıktan sonra, 1949 yılında ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. 1957 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu.

İstanbul'da Süheyl Ünver, Sadettin Heper, Halil Can, Necmettin Okyay, Halim Yazıcı ve Bekir Pekten gibi İstanbul'un kültür ve tasavvuf hayatında dönemin değerli üstadlarından eğitim aldı. Yenikapı Mevlevihanesi'nin son postnişîni Abdülbaki Efendi'nin oğlu Resuhi Baykara, Abdülbaki Gölpınarlı ve Mithat Baharî sayesinde Mevlevî kültürüne girdi. Özbekler Tekkesi'nin son şeyhi Necmettin Özbekkangay'ın hizmetinde bulundu. Devrin şöhretli Milliyet yazarı Refii Cevad Ulunay'ın teşvikiyle gazeteciliğe başladı. Gazetecilik sayesinde Refik Halit Karay, Falih Rıfkı Atay, Reşat Ekrem Koçu, Yaşar Kemal, Haldun Taner gibi dönemin önemli şahsiyetleri ile tanıştı.[2]

Mevlevî kültürü ile ilgilendi, gazetecilik ve çevirmenlik yaptı. İstanbul Radyosu’nda kudümzen olarak çalıştı. Çeşitli konularda 25 kitabı ve tasavvuf müziği eserlerinden oluşan toplam 28 plak, CD ve kaseti yayınlandı. 1981 yılında İstanbul Sema Grubu'nu kurdu. Kendisinin müzik öğretmenleri arasında bir Bektaşi şeyhi olan Yusuf Fahir Baba da vardı.[3] 1972 yılında İstanbul'u ziyaret eden John Godolphin Bennett ile yaptığı röportajın kitaplaşmış hâli olan Atatürk'e Nasıl Vize Verdim, Nezih Uzel'in vefatı üzerine çıkan haberler dolayısıyla tekrar çok satan kitaplar arasına girmiştir.

Nezih Uzel, 1 Mayıs 2012 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu İstanbul Üsküdar'da yaşamını yitirdi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nezih Uzel - Eserleri ve Derledikleri | Biyografi | DîvânMakam". web.archive.org. 7 Ekim 2023. 7 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2023. 
  2. ^ Sanat ve Kültür hayatımızın 50. yılında gazeteci yazar Nezih Uzel. İBB Kültür A.Ş. 2009. s. 8. 
  3. ^ Murat Bardakçı. "Galatasaray orada imkânı yok, kazanamaz!". Habertürk. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2016. 
  4. ^ "Nezih Uzel Hayatını Kaybetti". TRT Haber. 2 Mayıs 2012. 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]