Nexenta OS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nexenta sayfasından yönlendirildi)
Nexenta OS (Ubuntu Solaris)
Çalışan Nexenta OS Alpha 5 GNOME 2.14
Geliştirici(ler)Nexenta Systems / HackZone members
İşletim sistemi ailesiOpenSolaris, Debian, Ubuntu
Paket yöneticisiSynaptic
Kaynak türüAçık kaynak
LisansGPL
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Platform desteğiPC
Kullanıcı arayüzüGNOME
Web sitesinexenta.org

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

Nexenta OS, Ubuntu dağıtımını temel alır. Projenin asıl amacı Ubuntu Linux dağıtımının Solaris çekirdeğine sahip bir sürümünün çıkartılmasına yönelikti. Bu amaç ile çıkılan yol başarılı oldu ve ortaya Nexenta OS çıktı.

Nexenta OS'un diğer adı Ubuntu Solaris'dir. Bunun sebebi Ubuntu ile aynı olması ve tek farkın çekirdekten gelmesidir. Varsayılan masaüstü ortamı GNOME olmasına karşın KDE ve XFCE masaüstü ortamları da depodan kurulabilir.

Sürüm 1.0, 11 Şubat 2008 tarihinde çıkmıştır.

Ubuntu ile arasındaki farklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Artılar ve eksiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ubuntu bir GNU/Linux dağıtımı olup, Linux çekirdeği ile gelmektedir. Nexenta OS ise Solaris çekirdeği ile gelmektedir. Aradaki fark çekirdek farkıdır. Linux ve Solaris çekirdekleri Açık kaynak kodlu olan ve özgürce dağıtılan 2 ayrı unix temelli çekirdektir. Son kullanıcı açısından arada bir fark görünmese bile çekirdek ile işiniz olduğunda komutların farklı olduğunu göreceksiniz.

Solaris çekirdeği tıpkı Linux ve BSD çekirdekleri gibi Unix mimarisine sahip ancak Linux ve BSD komutları, Solaris çekirdeğini kullanan bir dağıtımda geçerli değil. Örneğin programları kaynak koddan derlemek için ./configure / make / make install yolu işlemiyor.

Solaris çekirdeğinin büyük kısmı Java programlama dili temel alınarak yazılmıştır. Özellikle java uygulamalarını çalıştırmada çok daha kararlıdır.

Solaris çekirdeği, Linux çekirdeğinden daha eski bir çekirdek ancak yıllarca kaynak kodu kapalı olduğu için Sun Microsystems firmasının tekelinde kaldı, bu nedenle Linux kadar yaygınlaşamadı. Şu an hemen hemen tüm masaüstü ortamlarını kullanabileceğiniz Solaris dağıtımları mevcuttur.

Donanım tanıma konusunda da Linux kadar yetenekli değil ancak Linux için yazılmış sürücülerin çekirdeğe entegre edilmesiyle birlikte bu sorunda çözülmeye başlandı.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulum[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulumu oldukça kolay olan Nexenta OS; kurulum kolaylığında Windows Vista, SuSe, Mandriva, Fedora Core ve Ubuntu gibi kolay kurulum ile ün yapmış işletim sistemleriyle rekabet etmektedir. Kurulum için CD versiyonunda önce işletim sisteminin canlı cd olarak açılması gerekir. Bundan sonra kurulum sadece "install" simgesine tıklayıp birkaç ileri düğmesine basmaktan ibarettir. Kurulum sırasında işletim sistemi üzerinde istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz, ancak değişiklikler yeni kurduğunuz sisteme aktarılmamaktadır.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanışlılık üzerine odaklanılmış bir dağıtım olan Nexenta OS da çok sayıda değişik kullanım özelliği bulunmaktadır.

  • Çok sayıda açık kaynaklı yazılım ile birlikte gelmektedir; OpenOffice.org, Firefox, Pidgin (eskiden Gaim) ve GIMP gibi.
  • Windows'tan bazı kullanıcı özellikleri içe aktarılabilmektedir; sık kullanılanlar ve duvar kağıdı gibi.

Paketler[değiştir | kaynağı değiştir]

Debian'ın APT (Advanced Package Tool) paket sistemini kullanan Nexenta OS, kaynak listenizi (sources list) de genişletmeniz halinde 23 binden fazla paketi internetten indirip kurmaya hazırdır. Apt programının görsel arayüzü olan Synaptic ile Nexenta OS depolarından istediğiniz paketi arayıp kurabilirsiniz. İstediğiniz bir paketi seçtiğiniz zaman onun çalışması için gerekli tüm diğer paketleri/bağımlılıkları kendiliğinden seçilip yüklenecektir. Nexenta OS paket deposunda yaklaşık 12.000 paket bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]