Net servete göre Türklerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste Forbes dergisi tarafından 2015 yılında hazırlanmış ABD doları bazında Türk milyarderler listesidir; liste, listedeki bireylerin net değerleri ve yıllık gelirleri gibi nitelikler çerçevesinde hazırlanmıştır.[1] 2015 yılında listeye; Koç Holding'ten dört, Doğuş Holding'ten üç, Eczacıbaşı, Enka, Yıldız ve Sabancı Holding'lerinden ikişer kişi olmak üzere 32 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı girmiştir. Şevket Sabancı, Esas Holding yöneticisi olarak listeye dahil edilmiştir. Bu 32 kişinin 2015 yılı serveti toplam 52,45 milyar dolardır, dolayısıyla Türkiye ekonomisinin %7,3'ü kadardır.

2015 Türk Milyarderler (ABD $) Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya sırası İsim Uyruk Net değer (USD) Gelir kaynağı
369 Murat Ülker  Türkiye 4.4 milyar Yıldız Holding (Yönetim kurulu başkanı)
690 Hüsnü Özyeğin  Türkiye 2.7 milyar Fiba Holding (Yönetim kurulu başkanı)
714 Semahat Koç Arsel  Türkiye 2.6 milyar Koç Holding (Yönetim kurulu üyesi)
737 Rahmi Koç  Türkiye 2.5 milyar Koç Holding (Onursal başkan)
737 Ferit Şahenk  Türkiye 2.5 milyar Doğuş Holding (Yönetim kurulu başkanı)
782 Şarık Tara  Türkiye 2.4 milyar Enka Şirketler Grubu (Onursal başkan)
847 Erman Ilıcak  Türkiye 2.2 milyar Rönesans Holding (Yönetim kurulu başkanı)
847 Suna Koç Kıraç  Türkiye 2.2 milyar Koç Holding
847 Filiz Şahenk  Türkiye 2.2 milyar Doğuş Holding (Yönetim kurulu üyesi)
1105 Ali Ağaoğlu  Türkiye 1.75 milyar Ağaoğlu Şirketler Grubu (Yönetim kurulu başkanı)
1118 Ahsen Ülker Özokur  Türkiye 1.7 milyar Yıldız Holding
1312 Bülent Eczacıbaşı  Türkiye 1.45 milyar Eczacıbaşı Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1324 Ahmet Çalık  Türkiye 1.4 milyar Çalık Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1324 Faruk Eczacıbaşı  Türkiye 1.4 milyar Eczacıbaşı Holding (Yönetim kurulu üyesi)
1324 Ahmet Nazif Zorlu  Türkiye 1.4 milyar Zorlu Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1386 Mustafa Latif Topbaş  Türkiye 1.35 milyar BİM (Yönetim kurulu başkanı)
1386 Hamdi Ulukaya  Türkiye 1.35 milyar Chobani Yoğurt (Yönetim kurulu başkanı)
1415 Mehmet Ali Aydınlar  Türkiye 1.3 milyar Acıbadem Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1415 Mübariz Mansimov  Türkiye 1.3 milyar Palmali Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1500 Turgay Ciner  Türkiye 1.25 milyar Ciner Grubu (Yönetim kurulu başkanı)
1500 Deniz Şahenk  Türkiye 1.25 milyar Doğuş Holding
1533 Mehmet Rüştü Başaran  Türkiye 1.2 milyar HABAŞ (Yönetim kurulu başkanı)
1533 Mehmet Nazif Günal  Türkiye 1.2 milyar MNG Holding
1533 Sinan Tara  Türkiye 1.2 milyar Enka Şirketler Grubu (Yönetim kurulu başkanı)
1605 Mehmet Emin Karamehmet  Türkiye 1.15 milyar Çukurova Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1712 Mustafa Koç  Türkiye 1.05 milyar Koç Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1712 Şevket Sabancı  Türkiye 1.05 milyar Esas Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1741 Aydın Doğan  Türkiye 1.0 milyar Doğan Holding (Onursal başkan)
1741 Suzan Sabancı Dinçer  Türkiye 1.0 milyar Sabancı Holding (Yönetim kurulu üyesi)
1741 Serra Sabancı  Türkiye 1.0 milyar Sabancı Holding (Yönetim kurulu üyesi)
1741 Murat Vargı  Türkiye 1.0 milyar MV Holding (Yönetim kurulu başkanı)
1741 Fatma Tuba Yazıcı  Türkiye 1.0 milyar Diler Holding (Yönetim kurulu başkanı)

Çizelge[değiştir | kaynağı değiştir]

Koç: 8,35m$ (15.9%) Yıldız: 6,1m$ (11.6%) Doğuş: 5,95m$ (11.3%) Enka: 3,6m$ (6.9%) Eczacıbaşı: 2,85m$ (5.4%) Fiba: 2,7m$ (5.1%) Rönesans: 2,2m$ (4.2%) Sabancı: 2m$ (3.8%) Ağaoğlu: 1,75m$ (3.3%) Çalık: 1,4m$ (2.7%) Zorlu: 1,4m$ (2.7%) BİM: 1,35m$ (2.6%) Chobani: 1,35m$ (2.6%) Acıbadem: 1,3m$ (2.5%) Palmali: 1,3m$ (2.5%) Ciner: 1,25m$ (2.4%) HABAŞ: 1,2m$ (2.3%) MNG: 1,2m$ (2.3%) Çukurova: 1,15m$ (2.2%) Esas: 1,05m$ (2.0%) Diler: 1m$ (1.9%) Doğan: 1m$ (1.9%) MV: 1m$ (1.9%)Circle frame.svg
  •   Koç: 8,35m$ (15.9%)
  •   Yıldız: 6,1m$ (11.6%)
  •   Doğuş: 5,95m$ (11.3%)
  •   Enka: 3,6m$ (6.9%)
  •   Eczacıbaşı: 2,85m$ (5.4%)
  •   Fiba: 2,7m$ (5.1%)
  •   Rönesans: 2,2m$ (4.2%)
  •   Sabancı: 2m$ (3.8%)
  •   Ağaoğlu: 1,75m$ (3.3%)
  •   Çalık: 1,4m$ (2.7%)
  •   Zorlu: 1,4m$ (2.7%)
  •   BİM: 1,35m$ (2.6%)
  •   Chobani: 1,35m$ (2.6%)
  •   Acıbadem: 1,3m$ (2.5%)
  •   Palmali: 1,3m$ (2.5%)
  •   Ciner: 1,25m$ (2.4%)
  •   HABAŞ: 1,2m$ (2.3%)
  •   MNG: 1,2m$ (2.3%)
  •   Çukurova: 1,15m$ (2.2%)
  •   Esas: 1,05m$ (2.0%)
  •   Diler: 1m$ (1.9%)
  •   Doğan: 1m$ (1.9%)
  •   MV: 1m$ (1.9%)

Yüzdeler 52,45 milyar dolar üzerindendir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]