Nermine Memmedova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nermine Memmedova
Dosya:Nərminə Məmmədova.jpg
Genel bilgiler
DoğumNərminə Ağası qızı Məmmədova
1932
Kazah, Azerbaycan SSC, Transkafkasya SFSC, SSCB
Ölüm27 Mart 1997
MesleklerŞarkıcı
Ramiz Qiyasbəyli
ÇocuklarıSevinc Qiyasbəyli

Nermine Memmedova, Azerbaycanlı şarkıcı.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nermine Memmedova, 1932'de Kazah'ta entelektüel bir ailede doğdu.[2] Doğduğu sırada, babası Ağası Memmedbeyli, Kazah ilçe parti komitesinin ilk sekreteriydi. Ayrıca, Kafkas İslam Ordusu komutanı Nuru Paşa ile Şamahı'da ilk görüşen görevlilerden biriydi.[3] Aslen Göyçaylı olan Memmedbeyli, Göyçay'da büyük bir toprak sahibi olan İsmail Bey'in oğluydu. Annesi Şefika Hanım, Azerbaycan'da tanınmış bir aile olan Giyasbeyli ailesinin soyundandı. Bir tarih öğretmeniydi.[2][3] O yıllarda çok okunan "Çalıkuşu" romanının baş kahramanı Feride'nin adını çocuklarına verdiler.[2] Ağasi Bey'in "halk düşmanı" suçlamasıyla tutuklanması uzun sürmedi. Tutuklanır tutuklanmaz aile İstiklal Caddesi'ndeki büyük dairelerinden çıkmak ve Eski Şehir'deki küçük bir eve taşınmak zorunda kaldı.[2]

Feride'nin, Çalı Kuşu romanındaki Feride ile aynı kaderi paylaşmasından korkan aile kızlarının adını Nermin olarak değiştirir.[2][3] İsim zaman içinde Nermine'ye dönüşür.

Nermine, o yıllarda 132 No'lu okula devam etmektedir. Ancak babasının tutuklanması nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalır. 1946 yılında okula dönen Nermine ve ortaöğrenimini tamamladı. 13 yaşından sonra Öncüler Evi'ne (Pionerlər Evi) kaydoldu, provalara katıldı ve kısa süre sonra radyoda çalışmaya başladı. 1963'te Radyo'nun Arapça bölümünde çalışan Sinan Said ile birlikte Kerkük şarkıları kaydetmeye başladı.[4] Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesine girdi, Profesör Jalal Guliyev, Alovsat Abdullayev, Mir Jalal, Agamusa Ahundov, Yusif Seyidov gibi profesörlerle çalıştı. 1967 yılında üniversiteden mezun oldu.

O yıllarda babası Ağasi Bey de sürgünden döndü.

Nermine, hemen hemen tüm çağdaşlarının şarkılarını seslendirdi: Jahangir Jahangirov, Tofig Guliyev, Ashraf Abbasov, Agabaji Rzayeva, Ramiz Mustafayev, Andrey Babayev, Ganbar Hüseynli, Said Rustamov. Nermine'nin seslendirdiği "Fısıldayan Çekirdekler", "Ay Işığında", "Karanfil", "İlk Anılar", "Neredesin", "Alagöz", "Sırrımı Bilmiyordun...", "Ayrıca", "Aman Avcı", "Nar-nar" büyük popülerlik kazandı.

60'ların başında soylu bir aileden olan Ramiz Giyasbeyli ile evlendi. Bu evlilikten tek çocukları olan Sevinç dünyaya geldi.

Nermine Memmedova 27 Mart 1997'de kalp hastalığından öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İsaq, İ. Xalq düşməninin qızı niyə Xalq artisti ola bilmədi? – İradə İsaq yazır: Sənətdə olduğu 30 il ərzində bir dəfə də konsert verməyən, səsi yalnız radio və televiziyadan eşidilən məşhur müğənninin film kimi həyatından: [tanınmış müğənni Nərminə Məmmədova haqqında] //Həftə içi.- 2014.- 24 oktyabr.- S.6.
  2. ^ a b c d e "Atasına görə adı dəyişdirildi, sevdiyi oğlan Səməd Vurğunun qızıyla nişanlandı, 40 yaşda ailə qurdu – Müğənnimizin film kimi həyatı". Kulis.az (Azerice). 13 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2022. 
  3. ^ a b c "Nərminə Məmmədova". Qadin.Net ~ İlk milli qadın portalı. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Küzeci, Dr Şemsettin. "Dr. Sinan Sait | IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR". 19 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.