İçeriğe atla

Nereden Biliyorsun?

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nereden Biliyorsun? (film, 2010) sayfasından yönlendirildi)
Nereden Biliyorsun
How Do You Know
YönetmenJames L. Brooks
Yapımcı
YazarJames L. Brooks
Oyuncular
MüzikHans Zimmer
Görüntü yönetmeniJanusz Kamiński
KurguRichard Marks
StüdyoColumbia Pictures[1]
DağıtıcıSony Pictures Releasing[1]
Çıkış tarih(ler)i13 Aralık 2010 (2010-12-13) (Westwood)
17 Aralık 2010 (2010-12-17) (ABD)
Süre121 dakika[2]
ÜlkeABD[1]
Dilİngilizce
Bütçe$120 million[3]
Hasılat$48.7 million[3]

Nereden Biliyorsun (özgün adı:How Do You Know) 2010 yapımı bir Amerikan romantik komedi filmidir.[1] James L. Brooks tarafından yönetilen, yazılan ve üretilen ve Reese Witherspoon, Owen Wilson, Paul Rudd ve Jack Nicholson'ın oynadığı film. Overnight Delivery ve Monsters vs. Aliens'ın ardından Witherspoon ve Rudd'ın yer aldığı üçüncü filmdi. Filmin konusu, beyzbol oyuncusu Lisa'nın (Witherspoon) iki erkek arasındaki aşk üçgenine yakalanmasını anlatıyor: çekici beyzbol oyuncusu Matty (Wilson) ve hisse senedi dolandırıcılığı suçlamasıyla yargılanan iş adamı George (Rudd).

Film Philadelphia ve Washington, D.C.'de çekildi ve 17 Aralık 2010'da gösterime girdi. Film, 120 milyon dolarlık bütçesine karşılık 48,7 milyon dolar hasılat elde ederek box office bomb oldu ve eleştirmenlerden karışık-olumsuz eleştiriler aldı.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Softbol oyuncusu Lisa Jorgenson, Washington Nationals takımında atıcı olan Matty Reynolds ile çıkmaya başlar. Ayrıca Lisa'nın bir arkadaşı tarafından kendisini araması tavsiye edilen genç yönetici George Madison'dan ilgi çekici bir telefon alır. George nezaketen arar çünkü kız arkadaşıyla ilişkisinin daha da ciddileştiğini açıklamak istemektedir.

Babası Charles Madison tarafından yönetilen bir şirkette kurumsal görevi kötüye kullanma suçundan federal bir ceza soruşturmasının hedefi haline geldiğinde George için hayat aniden kötüye gider. İşinden kovulur ve babası ile hamile olan sekreteri Annie dışında şirket tarafından terk edilir.

Hâlâ bu darbenin etkisinde olan George, kız arkadaşının acısını paylaşmaya gider ve kız arkadaşının kendisinden hemen ayrılmasıyla şaşkına döner. Aynı zamanda Lisa da Team USA kadrosundan çıkarılınca yıkılır.

Bir hevesle, George Lisa'yı öğle yemeğine davet etmek için tekrar arar ve Lisa kabul eder. Yemek tam bir felakete dönüşür; George sıkıntılarından o kadar bunalmıştır ki, Lisa sonunda sessizce yemek yemelerini ister ve birbirlerini bir daha görmeyi beklemeden yollarını ayırırlar. Bundan sonra ne yapacağını bilemeyen Lisa, George'un babasının yaşadığı lüks binada bir çatı katı olan Matty'nin yanına taşınır. Matty zengin, iyi niyetli ve eğlencelidir, ancak aynı zamanda olgunlaşmamış ve duyarsızdır ve başka kadınlarla sıradan ilişkiler yaşamaya devam eder.

George suçlanır ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Annie o kadar sadıktır ki, ona önceden içeriden bilgi vermeye çalışır, ancak kendi işini kaybetmemesi için onu uyarır. George ve Lisa, Matty'nin apartmanında karşılaşırlar ve Lisa'ya market alışverişini eve taşımasına yardım etmeyi teklif eder. Matty eve döner ve Lisa'yı "evinde" davetsiz bir misafirle bulunca çok üzülür.

Matty istemeden de olsa Lisa'yı gücendirir, böylece Lisa evden taşınır ve George'un mütevazı yeni dairesinde keyifli, çakırkeyif bir akşam geçirir. Ardından babası oğluna son bir bomba daha atar: George'un suçlandığı yasadışı eylemi gerçekleştiren kendisidir. Daha önce aldığı bir mahkûmiyet nedeniyle Charles en az 25 yıl—yani ilerlemiş yaşı nedeniyle hayatının geri kalanını—hapiste geçirecekken, George en fazla üç yıl yatacaktır.

Annie'nin bebeğinin doğduğu ve erkek arkadaşının evlenme teklif ettiği gece, Lisa yuva kurma konusundaki önceki isteksizliğini yeniden gözden geçirmeye başlar. George açıkça ona vurulmuştur, ancak Matty bir şans daha vermesi için yalvarır ve Lisa da kabul eder. George babasına bir teklifte bulunur: Lisa'yı kendisiyle birlikte olmaya ikna etmek için bir şans daha deneyecektir. Lisa bunu yaparsa Charles hapse girecek, yapmazsa George babasının suçunu üstlenecektir.

Matty'nin Lisa için düzenlediği doğum günü partisinde George ona karşı olan hislerini itiraf eder ve eğer karşılık vermeye karar verirse aşağıda buluşmayı teklif eder. Daha sonra partiden ayrılır ve Lisa'ya düşünmesi için zaman vermek üzere aşağı iner. Sonunda Lisa, Matty'ye veda eder ve George'a dışarıda katılır. Yukarıdan bakan Charles bu manzara karşısında gülümser, ancak hapse girmesi gerektiğini anlayınca gülümsemesi kısa sürede kaybolur.

Lisa hisleri konusunda kafası karışıktır ve George'a şöyle der: "Seni aptal bir adam sanıyordum. Şimdi sanki... senin dışında her şey aptalca geliyor." George, Lisa'nın daha önce hiç bu kadar büyük bir aşk hissetmediğini söyler ve bu da ona aşık olduğunu anlamasına yardımcı olur. Lisa daha sonra birlikte otobüse bindikleri sırada George'a uzanır ve elini tutar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "How Do You Know (2010)". AFI Catalog of Feature Films. 8 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 
  2. ^ "How Do You Know (12A)". British Board of Film Classification. 22 Aralık 2010. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 
  3. ^ a b "How Do You Know (2010)". Box Office Mojo. Amazon.com. 12 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]