Nemesia strumosa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nemesia strumosa
Güney Afrika'da yetişmiş, Nemesia strumosa çiçeğinin bir görüntüsü.
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Alt âlem: Tracheobionta
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Lamiales
Familya: Scrophulariaceae
Cins: Nemesia
Tür: Nemesia strumosa

Nemesia strumosa, papatyagiller (Asteraceae) familyasından çok yıllık bir bitkidir. Doğal olarak Güney Afrika'ya özgüdür ancak yaygın olarak dünya genelinde süs bitkisi olarak yetiştirilir.[1][2]

Nemesia strumosa, 30 ila 60 cm yüksekliğe kadar büyüyebilen gösterişli bir bitkidir. Yaprakları sivri uçlu, uzun ve dar, düzenli olarak dişli ve koyu yeşil renklidir. Çiçeklerinin çapı 4 ila 5 cm arasında değişir ve beyaz, pembe, mor, kırmızı ve sarı renklerde olabilir. Çiçekler genellikle tek tek büyür ancak bazı türlerde salkım şeklinde de görülebilir.[1]

Nemesia strumosa, hafif kumlu ve iyi drene edilmiş topraklarda yetişir. İyi sulanmış ve güneş ışığına maruz kalan bölgelerde daha iyi büyür. Bitki genellikle yaz aylarında çiçek açar ve soğuk havalara dayanıklıdır.[3]

Üretim & kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nemesia strumosa, bahçelerde, parklarda ve kent peyzajında yaygın olarak kullanılır. Çiçekleri kesilerek, buketler ve çiçek aranjmanları yapmak için de kullanılabilir.

Bitki, genellikle tohumlarla üretilir. Tohumlar, sıcaklık ve nem kontrolü altında çimlenir. Bitkinin çiçek açtığı dönemde, ölü çiçeklerin kesilmesi bitkinin daha fazla çiçek açmasına yardımcı olur.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

"Nemesia" kelimesi, Yunanca "nemesis" kelimesinden türetilmiştir ve "kıskançlık" veya "intikam" anlamına gelir. Bu isim, bitkinin güzel ve renkli çiçeklerine atıfta bulunarak verilmiştir.

"Strumosa" kelimesi ise, Latince "struma" kelimesinden türetilmiştir ve "yastık benzeri şişlikler" anlamına gelir. Bu isim, bitkinin yapraklarının şişkin görünümüne atıfta bulunarak verilmiştir.[1]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Nemesia strumosa (Cape Jewels, Nemesia, Pouch Nemesia) | North Carolina Extension Gardener Plant Toolbox". plants.ces.ncsu.edu. 23 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2023. 
  2. ^ "Nemesia strumosa | Cape jewels Annual Biennial/RHS Gardening". www.rhs.org.uk (İngilizce). 14 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2023. 
  3. ^ "Nemesia (group) - Plant Finder". www.missouribotanicalgarden.org. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2023.