Natlismtsemeli Manastırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Natlismtsemeli Manastırı (Gürcüce: ნათლისმცემლის მონასტერი) ayrıca bilinen adıyla Aziz Yahya Manastırı, Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Davit Gareca manastır kompleksinde yer alan tarihi ve mimari bir anıttır.

Manastır çok sayıda mağara tapınağı ve merkezi bir kiliseden oluşur. Ana kilisenin güneyinde daha küçük bir kilise daha vardır. Kilisenin iç mekanları 12. yüzyıldan kalmadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

David Gareja platosunun 12 km batısında bulunan Natlismtsemeli Manastırı'nın temelleri, 7. yüzyılın sonunda, David Gareca'nın öğrencisi Luciane tarafından kilise geleneklerine göre atılmıştır.[1][2]

Mimari özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kompleks, çok sayıda mağara tapınağı ve merkezi bir kiliseden oluşmaktadır. Merkez kilise olağanüstü yüksekliğiyle dikkat çekmektedir. Ana kilisenin ikonografisinin tarihi 18. yüzyıla uzanmaktadır.

Ana kilisenin güneyinde daha küçük bir kilise vardır. Bu kiliseye ulaşmak için kayayı tırmanmak gerekmektedir. Ayrıca, kilisenin önünde keşişlere yönelik odalar ve yüksek bir çan kulesi bulunmaktadır. Kilisenin iç tasarımı on ikinci yüzyıldan kalmadır.

12. yüzyılın ilk yarısı boyunca boyanmış süslemelerin parçaları kilisenin içinde görülebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ზ. თვალჭრელიძე, გარეჯის ნათლისმცემლის უდაბნო-მონასტერი, ძეგლის მეგობარი, 80, თბ., 1988 წ. გვ., 12
  2. ^ Чубинашвили Г. Н., Пещерные монастыри Давид-Гареджи, Тб., 1948. ст. 31-32

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ზ. თვალჭრელიძე, გარეჯის ნათლისმცემლის უდაბნო-მონასტერი, ძეგლის მეგობარი, 80, თბ., 1988