Natalya Kovşova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Natalya Venediktovna Kovshova
Doğum26 Kasım 1920
Ufa, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti
Ölüm14 Ağustos 1942 (21 yaşında)
Sutoki, Parfinsky Bölgesi, Russian SFSR, Sovyetler Birliği
Bağlılığı Sovyetler Birliği
BranşıPiyade
Hizmet yılları1941-1942
RütbesiPrivate
Birimi528. Tüfek Alayı
Çatışma/savaşları2. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi (ölü)
ÖdülleriSovyetler Birliği Kahramanı

Natalya Kovshova (Rusça: Наталья Ковшова; 26 Kasım 1920 - 14 Ağustos 1942), II. Dünya Savaşı'nda savaşan bir Sovyet kadın keskin nişancıydı .

Gözcüsü olarak hareket eden arkadaşı Mariya Polivanova ile savaştı. Natalya savaş boyunca cesurca savaştı; Ağustos 1942'de Novgorod yakınlarında Alman Wehrmacht güçleriyle savaşırken öldürüldü. Ölümünden sonra[1] Şubat 1943'te Sovyetler Birliği'nin en yüksek cesaret ödülü olan Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Natalya Kovshova, 26 Kasım 1920'de Rusya'da Başkurdistan Cumhuriyeti'nin günümüz başkenti Ufa'da doğdu. Doğumundan kısa bir süre sonra ailesi Moskova'ya taşındı. Moskova'da bir lisede eğitim gördü. Liseden mezun olduktan sonra, bir havacılık üniversitesine kabul edilmeyi beklerken Moskova'daki bir araştırma enstitüsünde çalışmaya başladı Enstitüdeyken Mariya Polivanova adında bir kızla tanıştı; ikisi iyi arkadaş oldu.[2]

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

1941'de Alman-Sovyet Savaşı başladığında Kovshova, 21 yaşında Polivanova ile Moskova'da bir Narodnoe Opolcheniye (kendini savunma) birimine katıldı. Bu öz savunma grupları, Alman Luftwaffe uçaklarının Rus şehirlerini ve kasabalarını bombalamaya başlamasıyla başladı. Kovshova, gözlem ve iletişim departmanının başına getirildi. Kontrol kulesinde birçok gece geçirdi. Kendini savunma grubundaki deneyiminin ardından, 528. Tüfek Alayında keskin nişancı eğitimine katıldı. Eğitimi tamamlandıktan sonra 528. Piyade Alayı ile cepheye gönderildi.[3][4]

Ocak 1942'de Kovshova'dan kısa bir süre sonra aynı alaya katılan Kovshova ve Polivanova, Kuzeybatı Cephesinde Alman kuvvetleriyle savaşmaya başladı. Her iki kadın da kendilerini Alayın yerleşik keskin nişancıları olarak görev yaptılar. Kovshova, iki kadından oluşan keskin nişancı ekibinde tetikçiydi ve Polivanova gözcü olarak görev yaptı. 528. Tüfek Alayı Rusya'nın başkentini savunmak için gönderildiğinde ikisi de Moskova Savaşı'nda savaştı. Savaş sırasında Kovshova, birçok Alman askerini öldürerek uzman bir keskin nişancı olduğunu kanıtladı. Ayrıca savunma sırasında çok sayıda tanksavar mevzisi, makineli tüfek yuvası ve piyade siperi kazdı. Yeni askerlere tüfeklerin nasıl kullanılacağını öğretme işini üstlendi. Ayrıca en iyi öğrencileri keskin nişancı olmaları için eğitti ve onlara erkenden nişancılığı öğretti; atış becerilerini aktardı. Kovshova, Moskova savaşındaki eylemlerinden dolayı Kızıl Yıldız Nişanı ile ödüllendirildi.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Ağustos 1942'de Kovshova'nın alayı, Novgorod Oblastı'ndaki Sutoki-Byakovo köyü yakınlarında çatışmaya girdi. Makineli nişancılar ve keskin nişancılar, siperlerde Alman saldırısına direndi. Sovyet askerleri, her ikisi de yaralı olan yalnızca Kovshova ve Polivanova kalana kadar birbiri ardına öldürüldü. Yakalanmak bir seçenek olmadığından Kovshova, el bombasının pimini çekmeye ve Alman askerlerini sipere ulaştıklarında havaya uçurmayı beklemeye karar verdi. Almanlar nihayet sipere ulaştığında Kovshova el bombalarını patlatarak kendini, Polivanova'yı ve birçok Alman askerini öldürdü. Ölümünden kısa bir süre sonra, fedakarlığının tanınması nedeniyle Sovyetler Birliği Kahramanı ile ödüllendirildi. Kovshova ve Polivanova'nın birlikte 300'den fazla Alman askerini öldürdüğü tahmin ediliyor.[4][5]

Bir Sovyet balıkçı fabrikası trolüne 1960'larda Natalya Kovshova adı verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ковшова Наталья Венедиктовна". www.warheroes.ru (Rusça). 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018. 
  2. ^ "Поливанова Мария Семеновна". airaces.narod.ru. 4 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  3. ^ "Ковшова Наталья Венедиктовна". airaces.narod.ru. 2 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018. 
  4. ^ a b Heroines of the Soviet Union 1941-45 (İngilizce). Bloomsbury Publishing. 20 Nisan 2012. ISBN 9781780966922.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "От солдата до генерала: Воспоминания о войне. Том 5. Читать бесплатно онлайн в электронном виде | Страница 4 | Единое окно". window.edu.ru. 9 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018.