Nüfuz Edici Bomba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(NEB(Nüfuz Edici Bomba) sayfasından yönlendirildi)
Nüfuz Edici Bomba (NEB)

Nüfuz Edici Bomba ya da kısaltılmış adıyla NEB, Türk Hava Kuvvetleri'nin, yer altı ve yer üstü hedeflerine karşı kullanacağı ardışık delici harp başlığı teknolojisine sahip ağır sınıf bomba gereksinimini yerli ve milli olanaklarla karşılamak üzere TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmiş ve envantere girmiş[1] bir hava - yer mühimmatıdır. Yapısal olarak Mk-84 genel maksat bombasıyla çok büyük benzerlikler gösterir.

Türk Hava Kuvvetleri'nde etkin olarak görev yapmakta olan F-16 ile F4-E 2020 uçakları başta olmak üzere Mk-84 serisi genel maksat bombalarıyla uyumlu bütün uçaklar tarafından kullanılabilecek ve 2.1 metre kalınlığındaki 35 megapascal sertliğinde güçlendirilmiş betonu delebilecek biçimde tasarlanmıştır.

Öncelikli hedefleri; düşmanın mevzilendiği yer altı sığınakları, komuta kontrol merkezleri, cephanelikler ve mağaralar olmakla birlikte düşmana ait çok katlı yer üstü tesisleri, barajlar ve köprülere karşı da kullanılabilmektedir.

Yine TÜBİTAK SAGE tarafından üretilmiş HGK ve ASELSAN tarafından üretilmiş LGK dahil olmak üzere Mk-84 serisi genel maksat bombalarına takılabilen bütün güdüm kitleriyle uyumlu çalışmaktadir.[2]

Teknik Özellikler[2][değiştir | kaynağı değiştir]

Boy: 2600 mm

En Büyük Çap: 457,2 mm

Ağırlık: 870 kg

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nüfuz Edici Bomba'nın yeni parti teslimatı yapıldı". www.trthaber.com. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  2. ^ a b "Nüfuz Edici Bomba (NEB) | Tübitak SAGE". www.sage.tubitak.gov.tr. 27 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2021.