İçeriğe atla

Nükleer silaha sahip devletler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünyanın nükleer silaha sahip devletleri.
  Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca nükleer silaha sahip devletler (ABD, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Rusya)
  Nükleer silaha sahip diğer devletler (Hindistan, Kuzey Kore, Pakistan)
  Nükleer silaha sahip olduğuna inanılan devletler (İsrail)
  NATO'nun nükleer paylaşım devletleri (Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya, Türkiye)
  Önceden nükleer silaha sahip devletler (Belarus, Güney Afrika, Kazakistan, Ukrayna)

Nükleer silahları başarılı bir şekilde kullanmış olan sekiz egemen devlet bulunmaktadır. Bunlardan beşi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca "nükleer silahlı devlet" olarak kabul edilmektedir. Nükleer silah edinme sırası şu şekildedir: ABD, Rusya (Sovyetler Birliği'nin halefi), Birleşik Krallık, Fransa, Çin.

Nükleer silaha sahip devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Savaş başlıkları
(Aktif / Toplam)
İlk test yılı
NPT'ye göre beş "Nükleer Silahlı Devletler listesi
Amerika Birleşik Devletleri ABD 1,750 / 7,000[1] 1945 ("Trinity")
Rusya Rusya (eski SSCB) 1,790 / 7,300[1] 1949 ("RDS-1")
Birleşik Krallık İngiltere 120 / 215[1] 1952 ("Hurricane")
Fransa Fransa 280 / 300[1] 1960 ("Gerboise Bleue")
Çin Çin bilinmiyor / 260[1] 1964 ("596")
Diğer bilinen nükleer programlar
Hindistan Hindistan bilinmiyor / 100-120[1] 1974 ("Smiling Buddha")
Pakistan Pakistan bilinmiyor / 110-130[1] 1998 ("Chagai-I")
Kuzey Kore Kuzey Kore bilinmiyor / 10[2] 9 Ekim 2006[3]
Bildirilmemiş nükleer silahları olan devletler
İsrail İsrail[4] bilinmiyor / 60–400[1][5][6] yok / bilinmiyor veya 1979 (Vela Olayı)
NATO nükleer silah paylaşımı | B61
Almanya Almanya bilinmiyor / 20[7]
Türkiye Türkiye bilinmiyor / 20[8]
İtalya İtalya bilinmiyor / 35[9]
Belçika Belçika bilinmiyor / 10~15[10]
Hollanda Hollanda bilinmiyor / 15[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h "Status of World Nuclear Forces" (2016 verileri baz alınmıştır.). 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2017. 
  2. ^ Norris, Robert S. and Hans M. Kristensen. "North Korea's nuclear program, 2005," Bulletin of the Atomic Scientists 61:3 (May/June 2005): 64-67,[1] 28 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ globalsecurity.org. Nuclear Weapons Testing - North Korean Statements 19 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Bakınız İsrail'in nükleer silahları
  5. ^ There are a wide range of estimates as to the size of the Israeli nuclear arsenal. For a compiled list of estimates, see Avner Cohen, The Worst-Kept Secret: Israel's bargain with the Bomb (Columbia University Press, 2010), Table 1, page xxvii and page 82.
  6. ^ Brower, Kenneth S (Şubat 1997), "A Propensity for Conflict: Potential Scenarios and Outcomes of War in the Middle East", Jane's Intelligence Review (special report), 14, ss. 14-5 .
  7. ^ "US tactical nuclear weapons in Europe, 2011". sagepub.com. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2017. 
  8. ^ "Türkiye nükleer silah envanteri". Erişim tarihi: 12 Temmuz 2024. 
  9. ^ "İtalya Nükleer silah envanteri". Erişim tarihi: 12 Temmuz 2024. 
  10. ^ "Belçika Nükleer islah envanteri". Erişim tarihi: 12 Temmuz 2024. 
  11. ^ "Hollanda nükleer silah envanteri". Erişim tarihi: 12 Temmuz 2024.