Myeongnyang Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Myeongnyang Muharebesi
Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)
Tarih26 Ekim 1597 (16 Eylül Çin Ay-güneş takvimi, 13 Eylül Kore Ay-güneş takvimi)
Bölge
Sonuç Joseon kesin zaferi[1][2][3]
Taraflar

Japonya

Joseon

  • Joseon Donanması
Komutanlar ve liderler
Tōdō Takatora ×
Katō Yoshiaki
Kurushima Michifusa (ölü)
Wakizaka Yasuharu
Mōri Takamasa
Kan Michinaga
Kuki Yoshitaka
Yi Sun-sin
Kim Eok-chu
Kim Ung-ham
An Wi
Song Yeo-jong
Bae Heung-rip
Güçler
130–133 savaş gemisi (Yi'nin kayıtları)[4][5][6]
120 gemi (Mahkumun ifadesi)[7]
13 savaş gemisi[3][5][6][8]
32 keşif gemisi (Yi'nin raporu, muhtemelen savaşa katılmadı)[7]
Kayıplar
31 gemi sıkıştırılarak açıldı[9]:314
30'dan fazla gemi yok edildi (Hawley)[8]
Yaklaşık 30 gemi yok edildi (Lewis)[10]:133
Ön gemilerdeki adamların yarısı (Tōdō klan anıları).[3]
Japonların yarısı (Mahkumun ifadesi)[7]
Kayıp gemi yok[8][9]:315[10]
Yi Sun-sin'in amiral gemisinde en az 2 kişi öldü ve 3 kişi yaralandı (Yi'nin kayıtları)[9]:315
An Wi'nin gemisinden en az 8 kişi boğuldu
Myeongnyang Muharebesi
Hangıl명량대첩
Hanja鳴梁大捷
Latin harfleriyle yazımıMyeongnyang Daecheop
McCune-ReischauerMyŏngnyang Taech'ŏp

Myeongnyang Muharebesi, 26 Ekim 1597 yılında Yi-Sun Sin komutanlığındaki Kore donanmasının Jindo Adası yakınlarında bulunan Myeongnyang Boğazında Japon gemileri ile yapmış oldukları savaştır. Joseon Krallığı'nın kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Imjin Savaşlarının kaderini belirleyen muharebedir. Bu savaştan sonra Japonya'nın Kore'yi işgal planları sona ermişti.

Arka Plan[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Ağustos 1597 yılında gerçekleşen Chilcheollyang Muharebesi sonucunda Joseon Krallığı'nın deniz filosu adeta yok olmuştu. Bu yenilgiden geriye sadece 13 savaş gemisi (panokseon) kalmıştı. Joseon Krallığı bu yenilgiden sonra Japonların artık rahatlıkla Sarı Deniz'e girebileceklerine inanıyorlardı ve bunu engellemek istiyorlardı. Savaştan birkaç yıl önce yine böyle bir girişimde bulunan Japonlara karşı başarılı bir savunma yapan Yi-Sun Sin, bu saldırıyı engellemiş ve Japon gemilerini geri püskürtmeyi başarmıştı. 26 Eylül 1597 yılında Japonlar Namwon şehrini kuşatıp ele geçirmişti

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

Yi-Sun Sin, o dönemin Joseon generali olan Won Gyun Chilchonryang Muharebesinde öldürülmesinden sonra Bölgesel Deniz Kuvvetleri Genel Müdürlüğüne getirilmişti. Yi, başlangıçta Gyeongsang Sağ Deniz Komutanı Bae Seoul tarafından kurtarılan sadece 10 savaş gemisi vardı. Başlangıçta 12 olan gemi sayısı Bae Seoul tarafından 2 geminin kaybolması sonucu 10'a düşmüştür. O sırada yeni atanan komutan Kim Eok-chu beraberinde 2 yeni savaş gemisi getirmişti ve gemi sayısı 12 olmuştu. Yi, savaşmak üzere eski savaşlardan (özellikle Chilchonryang Muharebesinden) sağ kurtulan askerleri toplayarak 1500 denizciden oluşan bir grup oluşturmuştu. Fakat dönemin kralı Kral Seonjo, deniz filosunun eski gücünde olmadığını düşündü ve filoyu lağvedip denizcileri Kwon Yul komutasındaki kara askerlerine bağlayacağına dair bir mektup yazmıştı. Mektubu duyan Yi, mektuba cevaben şu sözleri yazarak krala göndermişti.

''Sevgili Majesteleri, bu vasalın hala daha 12 sağlam gemisi vardır. Emin olun ki yaşadığım süre boyunca düşman bize bakmaya cesaret edemeyecektir.''

Japon filosu bu arada Sarı Deniz'e oldukça yaklaşmışlardı. Fakat denizin güvenliğinden emin olmak için silahlı keşif ekipleri göndermişti. Yi'nin filosu o sırada Myeongnyang Boğazının güneyinde pusuda bekliyorlardı. 8 Ekim tarihinde Japon filosundan 8 gemi ön saldırı yapmak için boğaza doğru gönderilmişti. O sırada beklenmedik şekilde Yi'nin filosu ateş etmeye başlayarak Japonları kıskıvrak yakalamışlardı. Bu olaydan sonra Yi ve beraberindeki filosu Jindo Adası'nın kuzeyine doğru çekildiler. 12 Ekimde Bae Seoul filodan kaçtı ve daha sonrasında yakalanarak filoyu terk ettiği için idam edildi. Japonların göndermiş olduğu keşif araçlarından gelen raporlarla Japonlar Joseon donanmasından haberdarlardı ve ellerindeki ekipmanlarla onları yenmelerinin imkansız olacağını düşündüler. Bu yüzden Japonlar daha güçlü bir filo toplamaya karar verdiler.

Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Yi, bunun Joseon Krallığı'nı yenilmekten kurtarmak için son şansı olduğunu biliyordu ve bunun için günlerce boğazın her yerini karış karış incelemeye başlamıştı. Yi sonunda bi karar vermişti ve oda Japon filosunu Myeongnyang Boğazına çekmekti. Japonlar ise akıntıların daha sakin olduğu kuzey bölgesinde savaşmak istiyorlardı. Çünkü akıntının sakin olması nedeniyle gemiler daha rahat manevra yapabileceklerdi. Fakat Japonların kaçırdığı bir nokta vardı. Boğaz her 3 saatte bir batı yönüne, daha sonrada ters yönde 10 knotluk hızla akan güçlü akıntılara sahipti. Yi bu durumda zekice bir plan hazırlamıştı. Yi'ye göre boğazın dar olması nedeniyle Japon filosunun Joseon filosunu kuşatmasını zorlaştıracaktı ve öylede oldu. Akıntıların sertliği ve boğazın darlığı Japon filosunun bir anda saldırmaktansa daha küçük gruplarda saldırmasına sebebiyet verdi. Aynı zamanda akıntının yönünün her 3 saatte bir zıt yönde değişmesi nedeniyle Japon filosu rahatlıkla atış yapamıyordu.

26 Ekim Günü[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Ekim sabahı gemide gözcülük yapan bir grup denizci, boğazın güney ucunda bulunan körfeze demir atmış devasa Japon filo gemilerini fark ettiler. Hemen ardından gözcüler bu durumu Yi'ye söylediler ve Yi bütün filoyu kuzey bölgesini kapatması için Usuyeong'taki üssünün dışına çıkardı. Keşif görevlilerinin raporuna göre önceki akşam yaklaşık 133 saldırı Japon filosu tarafından gerçekleştirilmişti. Yi ve filosu boğazın kuzey ucuna demir atmışlardı. Yi, amiral gemisi ile Kurushima Michifusa komutasındaki Japon öncü kuvvetlerine doğru yaklaştı. Bir müddet amiral gemisiyle savaşan Yi'nin önemli bir dezavantajı vardı. Filosu önceki büyük savaşlardan olan askerlerden oluşuyordu ve bu nedenle askerler Japon filolarından çok korkuyorlardı ve tedirgin oluyorlardı. Yi yazmış olduğu günlüktü bu olayı şöyle anlatıyordu. ''Amiral gemim düşman oluşumuna karşı tek başınaydı. Sadece benim gemim top ve ok ateşledi. Diğer gemilerin hiçbiri ilerlemedi, bu yüzden sonucumuzu garanti edemedim. Diğer tüm subaylar, bildikleri gibi kaçmak istiyorlardı. Bu savaş büyük bir kuvvete karşıydı. Jeolla Right eyaletinin Subayı Kim Eok-chu tarafından komuta edilen gemi 1~2 majang (1 majang: yaklaşık 390 metre) uzaktaydı.''. Amiral gemisinin Japon öncü grubuna karşı göstermiş olduğu direnme yeteneği diğer askerler cesaret verdi ve Yi'nin filosundan küçük gruplar halinde savaş alanına desteğe geldiler. Savaşta Yi'nin baskısı artınca geride kalan Joseon filosundanda yardıma gelenler oldu.

O sırada şiddetini artan dalgalar Japon filo gemilerini resmen sarsıyorlardı, hatta bir kaç gemi birbiriyle kafa kafaya çarpışmışlardı. Amiral Yi, askerlerine korkusuzca hareket etmelerini ve Japon filolarına karşı top ateşinin çoğalmasını emrediyordu. Boğazın darlığı nedeniyle sıkışmış olan kalabalık Japon filo gemileri top ateşinin başlangıcı için harika bir fırsattı. Gelgitlerin şiddetini her geçen dakika arttırması denizde mahsur kalan yüzlerce Japon askerinin boğulmasına ve ölmesine neden oldu. Gelen bu saldırılar Japon filosunun ağır bir darbe almasına yol açtı. Her ne kadar saldırmaya çalışsalar da gelgitlerin şiddeti onları engelliyordu ve bu nedenle geceyi yakınlarda bulunan Dangsa Adasında geçirmeye karar verdiler.

Sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Joseon donanmasının Japon filosundan sayıca az olması nedeniyle Amiral Yi, filoyu güçlendirmek adına geri çekildi. Bu yaşananlardan sonra önceki savaşlardan yaralı olarak kurtulan yüzlerce asker Amiral Yi'nin ordusuna katılma kararı aldılar. Daha öncesinde kendisine idam kararı verilen Yi, bu zaferden sonra mahkeme tarafından affedildi. Joseon filosunun Chilchonryang Muharebesinden aldığı ağır yenilgisinden sonra Ming Hanedanlığı olası Japon tehdidine karşın önemli liman kentlerine kendi filolarından gemiler gönderdi. Ayrıca bu zaferden sonra Ming Hanedanı Joseon Krallığına bir yardımcı filo göndereceklerine dair söz verdi.

Japon Donanması oldukça ağır bir yenilgi almıştı ve 55 savaş gemisinin 30'u yok edilmişti. Komutan Michifusa öldürülmüştü. Japon daimyosu ve aynı zamanda Todo Klanı üyesi olan Todo Takatora ağır yaralandı ve savaş sırasında esir edilen bir savaşçı askerlerin yarısının yaralandığını ve öldüğünü belirtti. Japonlar Amiral Yi'den intikam almak istiyorlardı ve bunun için 23 kasım tarihinde Asan'da bir köyü yaktılar. Yanan köyde Amiral Yi'nin küçük kardeşi olan Yi Myon'u öldürdüler.

İddialar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapılan iddialar göre, Yi'nin filosu gelecek olan Japon tehdidini azaltmak için boğaz hattı boyunca demir halatlar (1453 İstanbul'un fethinde Bizans'ın Haliç'i zincirlemesine benzer şekilde.) döşediği söylenir fakat o döneme ait kaynakların hiçbirinde böyle bir olaydan bahsedilmez.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ 山内譲, 松山大学論集. "来島村上氏と文禄・慶長の役" (Japonca). 
  2. ^ 川村一彦, 歴史研究会. "藤堂高虎の群像" (Japonca). 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  3. ^ a b c 史籍集覧. "藤堂家覺書". 23 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "명량해전 당일 이순신의 일기". 8 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b 李舜臣. "乱中日記草・壬辰状草". 22 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b 宣祖實錄, 朝鮮王朝實錄. "三十年11月10日". 23 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ a b c 宣祖實錄, 朝鮮王朝實錄. "三十一年2月11日". 23 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ a b c Hawley, Samuel (2005). The Imjin War: Japan's sixteenth-century invasion of Korea and attempt to conquer China. Berkeley: Institute of East Asian Studies, University of California. ISBN 9788995442425. 
  9. ^ a b c Yi, Sun-sin (edited by Sohn, Pow Key) 1977 "Nanjung ilgi: War Diary of Admiral Yi Sun-Sin." Republic of Korea: Yonsei University Press.
  10. ^ a b James B. Lewis, The East Asian War, 1592–1598 ; International relations, violence, and memory, Routledge Press (2014)
Genel
  • Alagappa, Muthiah (2003), Asian Security Order: Instrumental and Normative Features, Stanford University Press, ISBN 0-8047-4629-X 
  • Arano, Yasunori (2005), The Formation of a Japanocentric World Order, International Journal of Asian Studies 
  • Brown, Delmer M. (May 1948), "The Impact of Firearms on Japanese Warfare, 1543–1598", The Far Eastern Quarterly, Association for Asian Studies, 7 (3), ss. 236-53, doi:10.2307/2048846, JSTOR 2048846 
  • Eikenberry, Karl W. (1988), "The Imjin War", Military Review, 68 (2), ss. 74-82 
  • Ha, Tae-hung; Sohn, Pow-key (1977), 'Nanjung ilgi: War Diary of Admiral Yi Sun-sin, Yonsei University Press, ISBN 89-7141-018-3 
  • Haboush, JaHyun Kim (2016), The Great East Asian War and the Birth of the Korean Nation 
  • Hawley, Samuel (2005), The Imjin War, The Royal Asiatic Society, Korea Branch/UC Berkeley Press, ISBN 89-954424-2-5 
  • Jang, Pyun-soon (1998), Noon-eu-ro Bo-nen Han-gook-yauk-sa 5: Gor-yeo Si-dae (눈으로 보는 한국역사 5: 고려시대), Park Doo-ui, Bae Keum-ram, Yi Sang-mi, Kim Ho-hyun, Kim Pyung-sook, et al., Joog-ang Gyo-yook-yaun-goo-won. 1998-10-30. Seoul, Korea. 
  • Kim, Ki-chung (Sonbahar 1999), "Resistance, Abduction, and Survival: The Documentary Literature of the Imjin War (1592–8)", Korean Culture, 20 (3), ss. 20-29 
  • Kim, Yung-sik (1998), "Problems and Possibilities in the Study of the History of Korean Science", Osiris, 2nd Series, cilt 13, ss. 48-79, doi:10.1086/649280, JSTOR 301878 
  • 桑田忠親 [Kuwata, Tadachika], ed., 舊參謀本部編纂, [Kyu Sanbo Honbu], 朝鮮の役 [Chousen no Eki] (日本の戰史 [Nihon no Senshi] Vol. 5), 1965.
  • Neves, Jaime Ramalhete (1994), "The Portuguese in the Im-Jim War?", Review of Culture, cilt 18, ss. 20-24 
  • Niderost, Eric (June 2001), "Turtleboat Destiny: The Imjin War and Yi Sun Shin", Military Heritage, 2 (6), s. 50–59, 89 
  • Niderost, Eric (January 2002), "The Miracle at Myongnyang, 1597", Osprey Military Journal, 4 (1), ss. 44-50 
  • Park, Yune-hee (1973), Admiral Yi Sun-shin and His Turtleboat Armada: A Comprehensive Account of the Resistance of Korea to the 16th Century Japanese Invasion, Shinsaeng Press 
  • Rockstein, Edward D. (1993), Strategic And Operational Aspects of Japan's Invasions of Korea 1592–1598 1993-6-18, Naval War College 
  • Sadler, A. L. (June 1937), "The Naval Campaign in the Korean War of Hideyoshi (1592–1598)", Transactions of the Asiatic Society of Japan, Second Series, cilt 14, ss. 179-208 
  • Sansom, George (1961), A History of Japan 1334–1615, Stanford University Press, ISBN 0-8047-0525-9 
  • Sohn, Pow-key (April–June 1959), "Early Korean Painting", Journal of the American Oriental Society, 79 (2), ss. 96-103, doi:10.2307/595851, JSTOR 595851 
  • Stramigioli, Giuliana (December 1954), "Hideyoshi's Expansionist Policy on the Asiatic Mainland", Transactions of the Asiatic Society of Japan, Third Series, cilt 3, ss. 74-116 
  • Strauss, Barry (Yaz 2005), "Korea's Legendary Admiral", MHQ: The Quarterly Journal of Military History, 17 (4), ss. 52-61 
  • Swope, Kenneth M. (2006), "Beyond Turtleboats: Siege Accounts from Hideyoshi's Second Invasion of Korea, 1597–1598", Sungkyun Journal of East Asian Studies, Academy of East Asian Studies, 6 (2), ss. 177-206 
  • Swope, Kenneth M. (2005), "Crouching Tigers, Secret Weapons: Military Technology Employed During the Sino-Japanese-Korean War, 1592–1598", The Journal of Military History, cilt 69, ss. 11-42, doi:10.1353/jmh.2005.0059 
  • Swope, Kenneth M. (December 2002), "Deceit, Disguise, and Dependence: China, Japan, and the Future of the Tributary System, 1592–1596", The International History Review, 24 (4), ss. 757-1008, doi:10.1080/07075332.2002.9640980 
  • Swope, Kenneth M. (2009), A Dragon's Head and a Serpent's Tail: Ming China and the First Great East Asian War, 1592–1598, University of Oklahoma Press 
  • Turnbull, Stephen (2002), Samurai Invasion: Japan's Korean War 1592–98, Cassell & Co, ISBN 0-304-35948-3 
  • Turnbull, Stephen (2008), The Samurai Invasion of Korea 1592-98, Osprey Publishing Ltd 
  • Turnbull, Stephen (1998), The Samurai Sourcebook, Cassell & Co, ISBN 1-85409-523-4 
  • Villiers, John (1980), SILK and Silver: Macau, Manila and Trade in the China Seas in the Sixteenth Century (A lecture delivered to the Hong Kong Branch of the Royal Asiatic Society at the Hong Kong Club. 10 June 1980) 
  • Yi, Min-woong (2004), Imjin Wae-ran Haejeonsa: The Naval Battles of the Imjin War [임진왜란 해전사], Chongoram Media [청어람미디어], ISBN 89-89722-49-7