Musée Granet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Musée Granet

Musée Granet, Güney Fransa'nın Aix-en-Provence şehrinde bulunan 1765 yılında kurulmuş tarihi bir sanat müzesidir.[1]

İlk olarak Aix Müzesi adı altında açılışını 1838 yılında yapan müze, bugünkü adını eserlerinin büyük kısmını müzeye bağışlayan François Marius Granet (1775–1849) adlı bir ressamdan almaktadır.

Müzenin koleksiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzeye adını veren François Marius Granet'in portresi, 1809

Arkeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

5 kesilmiş baş heykeli,Entremont

Müzenin hemen girişinde bir arkeoloji koleksiyonu bulunmaktadır. Ağırlıkla Antik Roma ve Entremont Oppidum'undan kalma Kelt-Ligur eserleri sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasında meşhur kesilmiş baş heykelleri de bulunmaktadır. Kelt geleneğinde mağlup edilen düşmanları başı kesilmekte ve zafer simgesi olarak tapınaklarının girişine asılmaktaydı. Müzede ayrıca yine Roma dönemine ait portreler, lahitler ve steller de sergilenmektedir.[2]

Güzel Sanatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzenin üst katlarında aralarında François Marius Granet'in de eserleri olmak üzere yağlıboya resimler ve suluboya eserler sergilenmektedir. Genellikle romantik doğa manzaraları tasvir eden resimler bulunduran koleksiyonun resimlerinde Corot etkisi de gözle görülür seviyede ortadadır. Ayrıca ressam Jean Auguste Dominique Ingres'nin (1780–1867) Jüpiter ve Thetis eseri le Granet'in portresi de sergilenen önemli resimlerdendir. Müze Henri Matisse ve Fernand Léger gibi isimlerin bazı eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

İlk dönem Flaman resmi temsilcilerinden olan Peter Paul Rubens (1577–1640) ve Robert Campin (1375–1444) gibi isimlerin bazı eserlerinin de bulunduğu müzede Petrus ve Augustinus gibi isimlerin tasvir edldiği dini içerikli tasvirler göze çarpmaktadır. Müzenin sergilenen en önemli eserleri arasında 1839'da Aix-en-Provence'da doğan Paul Cézanne yağlıboya resimleri yer almaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Thorsten Droste: Provence : antike Arenen, romanische Kreuzgänge, Städte mit Geschichte – eine Reise durch Frankreichs Sonnenprovinz. 7. Auflage. Reiseverlag Dumont, Ostfildern 2011, ISBN 978-3-7701-3927-9, S. 242–244.
  2. ^ Droste: Provence. S. 242.