Musa Ramazan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Musa Ramazan (d. 1922 - ö. 16 Ağustos 2004), Dağıstan kökenli Türk folklor eğitmeni ve yazardı.

Musa Ramazan; Dağıstan, Lak kökenli yazar, 1922 yılında Dağıstan'ın Lak rayonundaki Hülesma Köyü'nde doğdu. Babası Muhammed, annesi Müslimat, aile adı İsupkal'dır.

1941 yılında, Sovyet Kızıl Ordusu saflarında, II. Dünya Savaşı'nda Almanlar'a karşı savaştı. 1942 yılında Sivastopol Cephesi'nde tüm cephe arkadaşları ile birlikte Alman ordusuna esir düştü. 15 Mayıs 1943 tarihine kadar Nazi esir kamplarında bulundu. Savaşın sonunda Sovyetler Birliği'ne teslim olmaktan zar zor kurtuldu. Drava trajedisine tanık oldu ve daha sonra anılarında da bunu yazdı. Avusturya ve İtalya'da bir süre yaşadıktan sonra 1949 yılında bir grup Kafkasyalıyla Türkiye'ye gelerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçti. İlk yıllarında önce Bursa'ya daha sonra da İstanbul'a yerleşti ve Kapalıçarşı'da kuyumculuk yaptı.

1951 yılından itibaren "Kuzey Kafkasyalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneğinde yöneticilik ve folklor hocalığı yaptı. Dernek zaman içinde "Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı"na dönüşürken, kurucuları arasında yer aldı. Vakıfta önemli görevler üstlendi.

1956'da Zahida Khanym ile evlendi. 42 yıl Kapalıçarşı'da kuyumculuk yaptıktan sonra 1996 yılında emekli oldu.

Anadili Lakça dışında, Rusça ve Türkçeyi de bilen Musa Ramazan, Kuzey Kafkasyalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin yayın organı Kuzey Kafkasya dergisi başta olmak üzere pek çok dergilerde yazıları ve çevirileri yayımlanmıştır. 1997 senesinin İmam Şamil'in doğumunun 200. yılı olması nedeniyle Dağıstan'ın başkenti Mahaçkala'da düzenlenen kutlamada "Şükran Madalyası" ile onurlandırıldı. Dörtyüzün üzerinde öğrencisine Kafkas Danslarını öğretti.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1990 Kafkas Halk Dansları(Rusça'dan)
  • 1994 Dağıstan Lak Atasözleri ve Bulmacaları(Lakça'dan)
  • 1997 Bir Kafkas Göçmeninin Anıları(telif)
  • 2003 Dağıstan ve Laklar (telif)2002; Asar-ı Dağıstan(Rusça'dan) 2003;
  • Tarihte Laklar (Rusça'dan), henüz basılmadı,
  • Evdeki huzur ne zaman?(Şiir, Rusçadan, Fazu Aliyeva) henüz basılmadı.