Kapalıçarşı

Koordinatlar: 41°00′38″K 28°58′05″D / 41.01056°K 28.96806°D / 41.01056; 28.96806
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapalıçarşı
Kapalıçarşı'nın içerisinden bir görünüm
Harita
Genel bilgiler
TürÇarşı
KonumFatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°00′38″K 28°58′05″D / 41.01056°K 28.96806°D / 41.01056; 28.96806
Başlama1460[kaynak belirtilmeli]
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı30.701 m²

Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri. Kapalıçarşı'da yaklaşık 4.000 dükkân bulunmaktadır ve bu dükkânlarda toplam çalışan sayısı yaklaşık 25.000'dir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde 500.000' e yakın insan barındırdığı söylenir.[1] 2014 yılında, dünyada en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasında 91,250,000 ziyaretçi ile 1. sırada gösterildi.[2] Kapalıçarşı sıklıkla dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak anılır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çarşının girişi

Kapalıçarşı'nın çekirdeğini oluşturan iki bedestenden İç Bedesten yani Cevahir Bedesteni müellifler arasında tartışmalı olmakla beraber büyük olasılıkla Bizans'tan kalma bir yapı olup 48 m x 36 m ölçülerindedir. Yeni Bedesten ise 1460[kaynak belirtilmeli] yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Kapalıçarşı'nın ikinci önemli yapısıdır ve Sandal Bedesteni olarak anılmaktadır. Burada bir yolu pamuk bir yolu ipekten dokunan ve Sandal adı verilen kumaş satıldığı için bu isim verilmiştir.

Kapalıçarşı'nın inşaatına başladığı yıl olan 1460[kaynak belirtilmeli] çarşının kuruluş yılı olarak kabul görmüştür. Asıl büyük çarşı ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından ahşap olarak inşa ettirilmiştir.

Dev ölçülü bir labirent gibi, 30.700 metrekarede 66 kadar sokağı, 4.000 kadar dükkânı ile Kapalıçarşı, İstanbul’un görülmesi gereken, benzersiz bir merkezidir. Adeta bir şehri andıran, bütünü ile örtülü bu site zaman içerisinde gelişip büyümüştür. İçinde son zamanlara kadar 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı, 17 han bulunmaktaydı.

15. yüzyıldan kalan kalın duvarlı, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılarak bir alışveriş merkezi haline gelmiştir. Geçmişte burası her sokağında belirli mesleklerin yer aldığı ve bunların da, el işi imalatının (manifaktür) sıkı denetim altında bulundurulduğu, ticari ahlak ve törelere çok saygı gösterilen bir çarşı idi. Her türlü değerli kumaş, mücevherat, silah, antika eşya, konusunda nesillerce uzmanlaşmış aileler tarafından, tam bir güven içinde satışa sunulurdu. Geçen yüzyılın sonlarında deprem ve birkaç büyük yangın geçiren Kapalıçarşı eskisi gibi onarılmışsa da, geçmişteki özellikleri değişikliğe uğramıştır.

Bütün dükkânların genişliği aynı olacak şekilde inşa edilmiştir. Her sokakta ayrı ürünün ustaları loncalar halinde bulunurdu (yorgancılar, terlikçiler vs.) Satıcılar arasında rekâbet kesinlikle yasaktı. Hatta bir usta, tezgâhını dükkânın önüne çıkarıp kalabalığa göstererek ürün işleyemezdi. Ürünlere devletin belirlediğinden yüksek fiyat konulamazdı. 1894 İstanbul depreminde çarşının bazı duvarları ve bir kubbesi çöktü.

Günümüzde[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskiden esnafa olan güven duygusu halkın birikmiş parasının, bir banka gibi onlara verilmesine ve işletilmesine neden olurdu. Günümüzde birçok sokaktaki dükkânlar fonksiyon değişikliğine uğramıştır. Yorgancılar, terlikçiler, fesçiler gibi meslek grupları sadece sokak ismi olarak kalmıştır. Çarşının ana caddesi sayılan sokakta çoğunlukla mücevher dükkânları, buraya açılan yan bir sokakta altıncılar bulunur. Oldukça küçük olan bu dükkânlar değişik fiyat ve pazarlıkla satış yaparlar. Kapalıçarşı renk ve atraksiyon olarak her ne kadar eski canlılığını koruyor ise de, 1970'li yıllardan itibaren İstanbul’u ziyarete gelen turist grupları için alışveriş olanakları, çarşının ana girişindeki modern ve büyük kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır. Haliç kıyısındaki Mısır Çarşısı da daha küçük ölçüde bir kapalı çarşıdır. Galata semtinde 15. yüzyılda kalma diğer bir küçük kapalı çarşı da hâlen kullanılmaya devam etmektedir.

Kapalı Çarşı günün her saatinde hareketli ve kalabalıktır. Esnaf, ziyaretçileri ısrarlı olarak kendi mağazasına çağırır. Çarşı girişinde gelişen konforlu, büyük mağazalar Türkiye’de elde imal edilen ve ihracatı yapılan hemen hemen bütün eşyaları satışa sunmaktadır. El halıları ve mücevherat geleneksel Türk sanatının en güzel örnekleridir. Bunlar kalite ve orijin belgeleri ile satılır ve dünyanın her tarafına garantili gönderme yapılır. Halı ve mücevheratın yanında meşhur Türk işi gümüşten yapılmış eserler, bakır, bronz hediyelik ve dekoratif eşya, seramik, oniks ve deriden mamul, üstün kaliteli, Türkiye hatıraları zengin bir koleksiyon oluştururlar. Batılı yazarlar, seyahatname ve anılarında Kapalıçarşı’ya geniş yer ayırmışlardır.

İstanbul'un önemli turistik yerlerinden biridir.

Sokaklar, kapılar ve hanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Nuruosmaniye Kapısı
Beyazıt kapısı
Zincirli Han'dan görünüm
Sokaklar Hanlar Ana kapıları
Acıçeşme Ağa Beyazıt
Ağa Alipaşa Çarşıkapı
Altuncular Astarcı Çuhacıhan
Aminçiler Balyacı Kuyumcular
Araracıoğlu Bodrum Mahmutpaşa
Aynacılar Cebeci Nuruosmaniye
Basmacılar Çukur Örücüler
Çuhacıhanı Çuhacı Sepetçihan
Bitpazarı Hatipemin Takkeciler
Fesçiler İçcebeci Tavukpazarı
Ganiçelebi İmamali Zenneciler
Hacıhasan Kalcılar
Hacıhüsnü Kapılar
Hacımemiş Kaşıkçı
Halıcılar Kebapçı
Hazırelbiseciler Kızlarağası
İplikçiler Mercan
Kahvehane Perdahçı
Kalpakçılar Rabia
Karakol Safran
Karamanlıoğlu Sarnıçlı
Kavaflar Sarraf
Kazazlar Sepetçi
Keseciler Sorguçlu
Kilitçiler Varakçı
Kolancılar Yağcı
Koltukçu Yolgeçen
Kürkçüler Zincirli
Lütfullahefendi Evliya
Mercançıkmazı
Muhafazacılar
Mühürdaremin
Ortakazazcılar
Örücülerhamamı
Parçacılar
Perdahçılar
Püskülcüler
Reisoğlu
Ressam
Sahaflarbedesteni
Sandal
Sandalbedesteni
Serpuççular
Sıraodalar
Sipahi
Tacirler
Takkeciler
Tavukpazarı
Terlikçiler
Terzibaşı
Terziler
Tuğcular
Varakçıhan
Yağlıkçılar
Yarımtaşhan
Yeşildirek
Yorgancılar
Yüncühasan
Zenneciler

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mike Gerrard (2009). Katie Hallam (Ed.). The Traveler's Atlas: Europe (İngilizce). Londra: Barron's Educational Series. s. 119. ISBN 0-7641-6176-8. Istanbul's Grand Bazaar is said to have almost half a million people inside it at the busiest times of the day. 
  2. ^ "The World's Most-visited Tourist Attractions". Travel + Leisure (İngilizce). 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]