Mugua

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mugua
DoğumFergana
ÖlümMÖ. 102
Ölüm sebebiinfaz edilir
VatandaşlıkDavan devleti

Mugua (MÖ II-I yüzyıllar) eski Davan devletinin yöneticilerinden biri, diğer kaynaklara göre Ahsikent valisidir.[1] Mugua'nın Çin'den gelen bir büyükelçiyi haksız yere infaz etmesi nedeniyle Han Hanedanı İmparatoru Wu Davan devletine savaş ilan eder. Bazı rivayetlere göre elçi, ünlü göksel atları almak amacıyla Fergana'ya geldiği ve onu hükümdardan istemesi üzerine öldürülmüştür.[2] Nikita Biçurin'e göre Mugua, MÖ 104'te Çin ordusunu karşı savaşan cesur ve kararlı bir hükümdardır. Ancak Çin hükümdarı bu yenilgiye çok kızar ve ikinci kez asker gönderir. İkinci seferde şehir kırk gün kuşatma altında kalır. Zor bir durumun ardından, şehrin Aksakallar konseyi savaş suçlusu olan Mugua'nın infazına karar vermek zorunda kalır. Aksakallar konseyi'nin üyelerinden biri olan Motsay, idam edilen Mugua'nın yerine tahta geçer. Motsay, Çinlilere 3.000 at vererek barışı sağlar ancak Çinliler kendi yurduna döndükten sonra halk tarafından devrilir ve onun yerine Mugua'nın kardeşi tahta çıkar.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vatan Tarixi 1-qism" (PDF). 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Xitoy va arab manbalarida Farg'ona shaharlari" (PDF). 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2023. 
  3. ^ "O'rta Osiyoning qadimgi tarixining Xitoy manbalarida yoritilishi". 14 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2023.