İçeriğe atla

Montmartre Mezarlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Montmartre Mezarlığı (Fransızca: Cimetière de Montmartre), Fransa'nın Paris kentinin 18. bölgesinde bulunan, 19. yüzyılın başlarına tarihlenen bir mezarlıktır. Resmi olarak Cimetière du Nord olarak bilinen bu mezarlık, Père Lachaise Mezarlığı ve Montparnasse Mezarlığı'ndan sonra Paris'in üçüncü büyük nekropolüdür.

18. yüzyılın ortalarında Paris mezarlıklarındaki aşırı kalabalık, inanılmayacak kadar yüksek cenaze masraflarından çevredeki mahallelerdeki sağlıksız yaşam koşullarına kadar çok sayıda sorun yaratmıştı. 1780'lerde Cimetière des Innocents resmen kapatıldı ve vatandaşların Paris şehir sınırları içinde ceset gömmeleri yasaklandı. 19. yüzyılın başlarında başkentin dışında yeni mezarlıklar inşa edildi: kuzeyde Montmartre, doğuda Père Lachaise Mezarlığı, batıda Passy Mezarlığı ve güneyde Montparnasse Mezarlığı.

Montmartre Mezarlığı 1 Ocak 1825'te açıldı. Başlangıçta le Cimetière des Grandes Carrières (Büyük Taş Ocakları Mezarlığı) olarak biliniyordu. İsim, mezarlığın terk edilmiş bir alçı ocağındaki benzersiz konumuna atıfta bulunuyordu. Taş ocağı daha önce Fransız Devrimi sırasında toplu mezar olarak kullanılmıştı. Sokak seviyesinin altında, Butte'nin batısında, Place de Clichy'deki Rue Caulaincourt'un başlangıcına yakın bir yerde bulunan terk edilmiş bir alçı ocağının çukurunda inşa edilmiştir. Bugün de olduğu gibi tek girişi Rue Caulaincourt'un altındaki Rachel Bulvarı'nda inşa edilmiştir.

Popüler bir turizm merkezi olan Montmartre Mezarlığı, Montmartre bölgesinde yaşayan ve çalışan birçok ünlü sanatçının son dinlenme yeridir.