Monaco Telecom

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Monaco Telecom
TipSociété Anonyme Monégasque (SAM)
EndüstriTelekomünikasyon
ÖncülOffice Monégasque des Téléphones
Kuruluş1997
Genel merkeziMonako
Önemli kişilerEtienne Franzi
(Yönetim Kurulu Başkanı)
Martin Péronnet
(CEO)
Gelir149.9 milyon € (2015)
Net gelir52.1 milyon € (2015)
Alt kuruluş(lar)Epic (Malta)
Epic (Kıbrıs)
Çalışan sayısı226
Web sitesimonaco-telecom.mc

Monaco Telecom, Monako Prensliği'nin ana telekomünikasyon sağlayıcısıdır. Şirket, Monako hükümetinin devlete ait Office Monégasque des Téléphones'u özelleştirme kararının ardından 1997 yılında kuruldu.

Monaco Telecom mağazası

Uluslararası gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağustos 2012'de Monaco Telecom, Afrika'nın en büyük şirketlerine hizmet veren Kazablanka merkezli bir telekomünikasyon sağlayıcısı olan yan kuruluşu Afinis Communications'taki hisselerini SkyVision'a sattı. Aynı yılın Eylül ayında Planor/Kome CESSE/Monaco Telecom konsorsiyumuna Mali'nin üçüncü cep telefonu lisansı verildi. Monaco Telecom, Malili şirket Alpha Telecom Mali aracılığıyla faaliyet gösteren konsorsiyumun teknik ortağıdır.

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Monaco Telecom, Afganistan'ın önde gelen telekomünikasyon sağlayıcısı Roshan'ın %36,75 hissesine sahipti ve Roshan'ın mobil telefon ağının Afganistan'da konuşlandırılmasında teknik liderdi. Ağın dağıtımı, Temmuz 2003'te tamamlandı. O yıllarda büyük bir yeniden yapılanma sürecinden geçen Afganistan'da Monaco Telecom ayrıca İSS veri ağları, kiralık hatlar, çağrı merkezleri ve acil durum numaraları dahil olmak üzere bir dizi tamamlayıcı telekomünikasyon hizmeti de sundu. Monaco Telecom, Ağustos 2020'de %36,75 hissesini[1] AKFED'e satarak onları Roshan'ın tek sahibi olarak bıraktı. Monaco Telecom'un Dubai'de de bir ofisi bulunmaktadır.

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs: Monaco Telecom, 2018'den bu yana, 2019'da %47,8'lik geniş bant erişim payına sahip olarak Güney Kıbrıs'ın en büyük telekomünikasyon sağlayıcılarından biri olan Epic'in (eski adıyla MTN Cyprus) sahibidir.[2][3][4][5] Epic, entegre mobil ve sabit telefon, internet ve ödemeli TV hizmetlerinin yanı sıra işletmelere yönelik çözümler sunmaktadır. Şu anda adadaki tüm büyük şehirlerde 18 mağaza işletmektedir.[6][7]

Kosova: Monaco Telecom, Kosova'daki Kosova Telekom GSM ağının kurulması ve genişletilmesine ilişkin 1999 yılında Birleşmiş Milletler kontratını kazandı. Günümüzde mobil ağ, 1,2 milyondan fazla aboneyle nüfusun %99'undan fazlasını kapsıyor. 2012 yılında Kosova mobil telefon kontratı, 3 yıl daha uzatıldı.

Malta: Aralık 2019'da Monaco Telecom, 250 milyon € işletme değerine eşdeğer bir nakit bedel karşılığında Vodafone Malta'yı satın almayı kabul etti;[8] satın alma 31 Mart 2020'de gerçekleştirildi.[9][10][11][12] 17 Kasım 2020'de Vodafone Malta'nın adı, Epic olarak değiştirildi.[13][14][15]

Monako: Monaco Telecom, Monakolu sakinlerine ve şirketlere büyük bir telekomünikasyon şirketinden beklenen tüm ürün ve hizmet yelpazesini sunmaktadır. Prenslik ile yapılan imtiyaz anlaşması sayesinde şirket, sabit hatlı telefon hizmetleri, internet erişimi ve televizyon hizmetleri tekelini elinde bulundururken, mobil telefon pazarı tamamen rekabete açıktır. Monaco Telecom, şu anda Monako'da 5 satış noktasının sahibi ve işletmecisidir.

Sektör Müşteri sayısı
Sabit hatlar 20 831
Mobil hatlar 35 506
İnternet erişimi 18 096
Televizyon 13 829
4 Play 3 402

OnAir[değiştir | kaynağı değiştir]

Monaco Telecom, 2006'dan beri OnAir'e çeşitli Airbus uçaklarında GSM ve IP ağları aracılığıyla uçuş sırasında bağlantı sağlayan altyapıyı işletiyor. Haziran 2006'da OnAir, Monaco Telecom ile olan anlaşmasını, dünyanın herhangi bir yerinden gelen GSM ve GPRS çağrılarını destekleyen tüm kara tabanlı ağının geliştirilmesini ve yönetimini kapsayacak şekilde genişletti. Ticari bir uçuştaki ilk uçuş testleri Aralık 2007'de gerçekleştirildi. 2011 yılı sonu itibarıyla OnAir sistemi, yaklaşık on beş şirket tarafından işletilen yaklaşık yüz uçakta mevcuttu. Haziran 2010'da Monaco Telecom ve OnAir, deniz iletişim ağını genişleten yeni bir OnMarine teklifini de içerecek şekilde hizmet yelpazesini genişletti.

Araştırma ve geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Monaco Telecom Sophia Antipolis, Fransa'da bulunan bir mühendislik okulu ve iletişim sistemleri araştırma merkezi olan Eurecom'un üyesidir.

Hissedarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Monaco Telecom'un %55'i Paris merkezli Iliad SA'nın kurucusu ve en büyük hissedarı Xavier Niel'e aittir. Monako Prensliği, tamamına sahip olduğu Société Nationale de Financement aracılığıyla geri kalan %45'e sahiptir.

Önemli tarihler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2020 : 31 Mart'ta Monaco Telecom, Vodafone Malta'yı satın aldı.[9][10][11][12]
  • 2019 : 9 Temmuz'da Monaco Telekom, ticari teklifin sunumuyla birlikte 5G ağını başlattı.[16][17] Aynı yıl içinde şirket, Kıbrıs'taki MTN satın alımını Epic olarak yeniden markalaştırdı.[18]
  • 2018 : 16 Temmuz'da Monaco Telecom, MTN Cyprus'u satın aldı.[19]
  • 2015 : 8 Eylül'de Monaco Telecom, DOSCIS 3.0'ı kullanarak ultra yüksek hızlı geniş bant hizmetini başlattı. Hız 1Gbit indirme ve 200Mbit yüklemeye ulaşabiliyor. İleri düzey LTE, Monako'da tanıtıldı, şirket logosu değiştirildi.
Monako'da LTE lansmanı ileri düzeyde.
Yeni bir logo ve yeni bir görsel kimliğin tanıtılması.
  • 2014 : Monaco Telecom'un Xavier Niel tarafından satın alınması,[20] (Fransız İnternet servis sağllayıcısı ve Free markası altında faaliyet gösteren Mobil operatör Iliad'ın kurucusu ve çoğunluk hissedarı) Afrika merkezli Azur Telecom'un gelişimi için Monaco Telecom ile işbirliği yapmayı kabul etmesi.[21]
  • 2013 : Monaco Telekom ve global taşıyıcı Level 3, uluslararası bağlantıya yönelik stratejik bir anlaşma imzaladı. Monako'da LTE hizmeti verilmeye başlandı.
  • 2012 : Planor/Kome CESSE/Monaco Telecom konsorsiyumu, Mali'nin üçüncü cep telefonu lisansını aldı. Monaco Telecom, yan şirketi Afinis Communications'taki hissesini SkyVision'a sattı. Monaco Telecom'un Kosova'daki kontratı 3 yıl daha uzatıldı.
  • 2011 : Monaco Telecom, 4G LTE pilot hizmetini başlattı. Monako Formula 1 Grand Prix'si için pist genelinde Wi-Fi kapsama alanı sağlıyordu, Eurecom, gelecekteki 2011-2012 sınıfına "Monaco Telecom" adını verdi. Open des Artistes de Monaco sanat yarışması; sanatçıların katkıları Prensliğin telefon rehberini göstermekteydi. Monaco Telecom ve Cable&Wireless Communications, Divona ve Connecteo'nun satış operasyonlarının birleşmesinin ardından Afinis Communications'ın kurulduğunu duyurdu.
  • 2010 : OnAir ve Monaco Telecom, genişletilmiş bir denizcilik iletişim hizmeti olan OnMarine'i başlattı. Monaco Telecom, Eurecom ile işbirliğine başladı ve tam dijital TV hizmetleri ile 30 MB'lık hızlı geniş bant hizmeti sunmaya başladı.
  • 2009 : Monako'da mobil WiMax teknolojisinin açık havada gösterimi. 5 Ocak'ta Martin Péronnet, CEO olarak atandı.
  • 2008 : Monaco Telecom, çağrı merkezi eCALL'daki hisselerinin %60'ını sattı, 6 Afrika ülkesinde faaliyet gösteren bir VDI hizmet sağlayıcısı olan Connecteo'yu satın aldı ve CWI; Alvarion, Cisco ve Nokia ortaklığıyla ilk mobil WiMax Mükemmeliyet Merkezi'ni kurmak için Monaco Telecom'u seçti.
  • 2007 : Monaco Telecom, dört temel hizmet sunumunu (sabit hat ve mobil telefon, internet ve televizyon) Monaco Telecom markası altında birleştirdi ve kurumsal görsel kimliğini değiştirdi
  • 2006 : Monaco Telecom, Dubai'de bir ofis açtı.
  • 2005 : OnAir, kara tabanlı altyapısı (uçak içi GSM telefon hizmetleri) için Monaco Telecom'u seçti.
  • 2004 : İngiltere merkezli Cable & Wireless International, Vivendi Telecom International'ın Monaco Telecom'daki hissesini satın aldı. Monaco Telecom, Mağrip'te iki uydu telekomünikasyon yan şirketi kurdu: Tunus merkezli Divona Telecom ve Divona'nın Cezayir dalı.
  • 2003 : Afganistan merkezli Roshan ile mobil ağ yönetimi hizmetleri anlaşması imzalandı.
  • 1999 : Kosova'da mobil ağ yönetimi hizmetleri sözleşmesi imzalandı. Vivendi Telecom International, Monaco Telecom'un %51'lik hissesini satın aldı.
  • 1997 : Monako Hükûmeti, Office Monégasque des Téléphones'u özelleştirdi ve Monaco Telecom'u kurdu.
  • 1996 : Monako Prensliği'ne kendi ülke telefon kodu (377) tahsis edildi.
  • 1994 : Monako'daki ilk GSM ağı konuşlandırıldı.
  • 1890 : Monako'da ilk halka açık telefonlar kuruldu.

Kurumsal sorumluluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Birkaç yıldır Monaco Telecom, tesislerinin sağlık açısından risk teşkil etmediği konusunda halka güvence vermek amacıyla elektromanyetik alan yoğunluklarını ölçmeye yönelik girişimlere öncülük etmektedir. Kasım 2010 itibarıyla, elektromanyetik dalga emisyonları Monako mevzuatı kapsamında düzenlenmektedir; bu mevzuat, endüstrideki en katı düzenlemelerden (örneğin radyo anteni, televizyon, telsiz ve Wi-Fi için 6 Volt/metrelik ve misyonlar ve cep telefonu röle antenleri için 4 Volt/metre elektrik alanı yoğunluk eşiğinden) esinlenmiştir. Eşik değerlerine uygunluk, yıllık ölçüm kampanyaları sırasında veya yeni mobil radyo frekansı yayan ekipman hizmete sunulduğunda, hükûmet tarafından işletilen DCE (Direction des Communications Electroniques) tarafından izlenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Monaco Telecom International cède ses parts dans Roshan". Monaco Telecom (Fransızca). 18 Ağustos 2020. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "MTN moves forward with 'epic' change: 5G contender hits the ground running less than a year after take over". Kathimerini.com.cy. 5 Ağustos 2019. 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Monaco Telecom to acquire MTN Cyprus". Stockwatch Cyprus. 16 Temmuz 2018. 18 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "MTN Cyprus Sale to Monaco Telecom Completed". Gold News Cyprus. 5 Eylül 2018. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Monaco Telecom acquires MTN Cyprus". Hello Monaco. 5 Eylül 2018. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Telco MTN re-brands as epic". Cyprus Profile. 18 Ağustos 2019. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "MTN rebrands as epic". Cyprus Mail. 20 Haziran 2019. 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Deal reached to sell Vodafone Malta for €250 million". Times of Malta (İngilizce). 19 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2019. 
  9. ^ a b "Monaco Telecom devient le premier opérateur mobile à Malte – Monaco Telecom becomes first mobile operator in Malta" (PDF) (Fransızca ve İngilizce). 31 Mart 2020. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2020. 
  10. ^ a b "Vodafone completes sale of Vodafone Malta". 1 Nisan 2020. 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2020. 
  11. ^ a b "Monaco Telecom completes €250m buyout of Vodafone Malta". Times of Malta. 1 Nisan 2020. 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2020. 
  12. ^ a b "Monaco Telecom completes Vodafone Malta acquisition". The Malta Independent. 1 Nisan 2020. 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2020. 
  13. ^ "Press kit – About epic". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  14. ^ "Vodafone Malta becomes Epic as part of Monaco Telecom takeover". Times of Malta. 17 Kasım 2020. 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  15. ^ "Vodafone Malta rebrands as 'Epic'". The Malta Independent. 17 Kasım 2020. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  16. ^ "Huawei, rete 5G nel Principato di Monaco". ANSA (İtalyanca). 11 Temmuz 2019. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2019. 
  17. ^ Charleston Lim (11 Temmuz 2019). "Monaco Telecom Rolls Out Full 5G Coverage Using Huawei Gear In European First". Business Times (China). Beijing. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2019. 
  18. ^ "MTN Cyprus rebrands as Epic". Telecom Paper. 18 Haziran 2019. 26 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ Bowker, John; Prinsloo, Loni (16 Temmuz 2018). "MTN Sells Cyprus Unit to Monaco Telecom as Pruning Starts". Blooomberg. 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  20. ^ "Cable & Wireless sells Monaco Telecom stake to Xavier Niel". Reuters (İngilizce). 25 Nisan 2014. 1 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  21. ^ "Azur mise sur Monaco Telecom pour décoller". Jeune Afrique. 3 Haziran 2014. 8 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]