Milano Kuşatması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hunların İtalya Seferi, Ulpiano Checa

Milano’nun kuşatılması ve ele geçirilmesi, Hunların İtalya seferi sırasında gerçekleşen bir olaydır. 452 yılında Attila ve ordusu tarafından gerçekleştirilen bu harekât, Milano'nun yıkılmasıyla sonuçlanmıştır. O zamanlar Mediolanum olarak adlandırılan Milano, MS 402 yılına kadar Batı Roma İmparatorluğu'nun başkentiydi.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Mediolanum'un Roma surlarının hayatta kalan bölümü

Attila, 452 yılında İtalya [1] seferine başladı. Pannonia'dan Venedik'e geçerek büyük stratejik öneme sahip müstahkem bir şehir olan Aquileia’yı kuşattı. Buraya sahip olmak, kuzey İtalya'nın büyük bir bölümünü kontrol etmeyi mümkün kılıyordu.

Attila Aquileia’yı üç ay boyunca kuşatmış ama hala muvaffak olamamıştı. Efsaneye göre tam vazgeçmek üzereyken surlardaki bir kuleden beyaz bir leylek havalanıp sırtında yavrusuyla şehri terk etmişti. Batıl inançlara sahip birisi olan Attila bunu görünce ordusuna kuşatmaya devam emrini verdi. Kısa bir süre sonra surların leyleğin bıraktığı kulenin bulunduğu kısmı çöktü. Böylece Attila, şehri ele geçirmeyi başardı.[2]

Daha sonra Padua’yı ele geçirdi ve tamamen yağmaladı. Attila’nın Padua’ya gelişinden önce şehrin sakinlerinin çoğu şehirden ayrılmıştır. Bu kişiler daha sonra Venedik şehrini kurmuştur. Aquileia'nın ele geçirilmesinden sonra Attila'nın Milano'ya ilerleyişi zorluk çekmeden gerçekleşti, çünkü hiçbir şehir direnmeye kalkışmadı, hepsi korkudan işgale kapılarını açtı.

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

Olayları ayrıntılı olarak anlatan hiçbir tarihi belge günümüze ulaşmadı. Ancak Torino piskoposu II. Massimo'nun Milanolulara yazdığı mektup gibi dolaylı kaynaklardan, savaşın kanlı olduğu ve şehrin neredeyse tamamının yok edildiği açıktır.[3]

Attila, Milano'daki sarayda bir tablo gördü. Tabloda Sezar tahtında otururken İskit prensleri ayaklarının dibinde tasvir ediliyordu. Tablodan etkilenen Attila, resmi değiştirerek Sezarın Attila'nın tahtının önünde yalvarır bir şekilde altın torbalarını boşaltmasını tasvir ettirmişti.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shelley Klein; Miranda Twiss (2005). I personaggi più malvagi della storia. Ariccia: Newton & Compton Editori. ss. 81-91. ISBN 978-88-227-1560-9. 
  2. ^ Jones, William (1880). Credulities Past and Present Including the Sea and Seamen, Miners, Amulets and Talismans, Rings, Word and Letter Divination, Numbers, Trials, Exorcising and Blessing of Animals, Birds, Eggs, and Luck. Chatto and Windus. ss. 395-396. 12 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  3. ^ Pietro Verri (1783). Storia di Milano. Stamperia di Giuseppe Marelli. s. 31. 
  4. ^ Heather, Peter (2006). La caduta dell'Impero romano: una nuova storia. Milano: Garzanti. ISBN 978-88-11-68090-1.