Mikroyapı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yüksek karbonlu yüksek alaşımlı çeliğin yıldızları andıran mikroyapısı.

Mikroyapı, bir malzemenin çok küçük ölçekli yapısıdır. Malzemenin yüzeyi optik veya elektron mikroskobu tarafından büyütülerek malzemenin mikroyapısı incelenir. Bir malzemenin mukavemet, tokluk, süneklik, sertlik, korozyon direnci, termal özellikler veya aşınma direnci gibi fiziksel özellikleri malzemenin mikroyapısına bağlıdır. Bu özellikler, malzemelerin endüstriyel uygulamalarda kullanılabilmesini belirler.[1]

Optik mikroskoplarla görülebilenden daha küçük ölçeklerdeki mikroyapı genellikle nanoyapı olarak adlandırılırken, bireysel atomların düzenlendiği yapı kristal yapı olarak bilinir. Biyolojik örneklerin nanoyapısı ultrayapı olarak adlandırılır. Bir mikroyapının bir malzemenin mekanik ve fiziksel özellikleri üzerindeki etkisi, öncelikle yapının mevcut veya bulunmayan farklı kusurları tarafından yönetilir. Bu kusurlar birçok şekilde olabilir, ancak birincil olanlar gözeneklerdir. Bu gözenekler bir malzemenin özelliklerinin tanımlanmasında çok önemli bir rol oynayabilir. Birçok malzeme için, aynı anda farklı fazlar var olabilir. Bu fazlar farklı özelliklere sahiptir ve doğru yönetilirse malzemede istenilen yönde özellikler kazandırılabilir.

Bazı metallerin mikroyapı örnekleri

Mikroyapı karakterizasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikroyapısal özellikleri ölçmek için, hem morfolojik hem de malzeme özellikleri karakterize edilmelidir. Görüntü işleme, hacim fraksiyonu, inklüzyon morfolojisi, boşluk ve kristal oryantasyonları gibi morfolojik özelliklerin belirlenmesi için sağlam bir tekniktir. Mikrografları elde etmek için, optik ve elektron mikroskobu yaygın olarak kullanılır. Malzeme özelliğini belirlemek için, Nanogirinti, geleneksel testlerin mümkün olmadığı mikron ve mikron altı seviyedeki özelliklerin belirlenmesi için sağlam bir tekniktir. Çekme testi veya dinamik mekanik analiz gibi geleneksel mekanik testler, mikroyapısal özelliklerin herhangi bir göstergesi olmadan yalnızca makroskopik özellikleri gösterir. Bununla birlikte, nanogirinti, homojen ve heterojen malzemelerin yerel mikroyapısal özelliklerinin belirlenmesi için kullanılabilir.  Mikroyapılar, görüntülerden bir dizi karmaşık istatistiksel özelliğin çıkarıldığı yüksek dereceli istatistiksel modeller kullanılarak da karakterize edilebilir. Daha sonra, bu özellikler çeşitli diğer stokastik modeller üretmek için kullanılabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]