Mikrofosil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeşitli deniz canlılarına ait mikrofosiller

Mikrofosil, genellikle 0,001 mm ila 1 mm aralığında olan[1] ve görsel olarak incelenebilmesi için ışık veya elektron mikroskobu kullanılması gereken fosildir. Çıplak gözle veya el merceği gibi düşük büyütme özelliğine sahip bir aletle incelenebilen fosillere makrofosil denir.

Mikrofosillere Prekambriyen'den Holosen'e kadar jeolojik kayıtlarda sıklıkla rastlanır. En fazla deniz ortamlarındaki birikintilerde rastlanır ama acı ve tatlı sularda ve karasal tortul yataklarında da görülür. Her canlı aleminden mikrofosil bulunsa da en bol bulunan formlar protist iskeletleri veya Chrysophyta, Pyrrhophyta, Sarcodina, akritark ve chitinozoaların mikrobiyal kistleri ile birlikte damarlı bitkilerin polenleri ve sporlarıdır. Bitkilere ait polen ve sporlar karasal ve kıyıya yakın deniz yataklarında bol miktarda bulunur.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Drewes, Charlie. "Discovering Devonian Microfossils". Iowa State University. 3 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2017. 
  2. ^ Lipps, Jere H. "MICROFOSSILS". University of California Museum of Paleontology. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024.