Mikrobiyal toksin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mikrobiyal toksinler, bakteriler, mantarlar, protozoalar, dinoflagellatlar ve virüsler dahil olmak üzere mikroorganizmalar tarafından üretilen toksinlerdir. Birçok mikrobiyal toksin, konakçı dokulara doğrudan zarar vererek ve bağışıklık sistemini devre dışı bırakarak hastalık oluşturur. Endotoksinler en yaygın olarak Gram-negatif bakterilerin dış plazma zarında bulunan lipopolisakarit (LPS) veya lipooligosakarit (LOS) yapılarından oluşur. Öncelikle Clostridium botulinum tarafından ve daha az sıklıkla diğer Clostridium türleri tarafından üretilen botulinum toksini, dünyada bilinen en toksik maddedir.[1] Bununla birlikte, mikrobiyal toksinlerin tıpta ve bilimsel araştırmalarda önemli kullanımları da vardır. Günümüzde bu toksinleri daha iyi izole etmek ve anlamak için bakteriyel toksinleri saptamaya yönelik yeni yöntemler geliştirilmektedir. Toksin araştırmasının potansiyel uygulamaları arasında mikrobiyal virülansla mücadele, yeni kanser ilaçların ve diğer ilaçların geliştirilmesi ve toksinlerin nörobiyoloji ve hücresel biyolojide araç olarak kullanılması yer almaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ K R Kessler & R Benecke (1997). "Botulinum toxin: from poison to remedy - PubMed". Neurotoxicology. 18 (3): 761-770. PMID 9339823. 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2021. Botulinum toxins, exotoxins of Clostridium botulinum, are the most toxic naturally occurring substances known to man. 
  2. ^ Microbial toxins : current research and future trends. Norfolk: Caister Academic Press. 2009. ISBN 978-1-904455-44-8. OCLC 280543853. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]