Mihail Dostoyevski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mihail Dostoyevski
Doğum25 Kasım 1820(1820-11-25)
Moskova
Ölüm22 Temmuz 1864 (43 yaşında)
Sankt-Peterburg
MeslekYayıncı, Yazar, Çevirmen, Edebiyat Eleştirmeni
Dönem1848 ve 1864
Edebî akımSentimentalizm
AkrabalarFyodor Dostoyevski

Mihail Mihailoviç Dostoyevski (RusçaМихаи́л Миха́йлович Достое́вский ) (25 Kasım 1820 - 22 Temmuz 1864) bir Rus öykü yazarı, yayıncı, Edebiyat eleştirmeni ve Fyodor Dostoyevski'nin ağabeyi idi.İkisi, yaşları arasında bir yıldan azdı ve çocukluklarını birlikte geçirdiler.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mihail Dostoyevski, 25 Kasım 1820'de babasının Mariinsky Hastanesinde cerrah olduğu Moskova'da doğdu. Mihail ev eğitimi aldı. Dokuz yaşında şiir yazmaya başladı.1834 yılında gönderildiği yatılı okulun L. Chermak arasında 1837 yılına kadar kaldı. Sonra babası onu ve küçük kardeşi Fyodor'u Saint Petersburg'a götürdü. Petersburg Mühendislik Akademisi'ne girmeyi planlamıştı, ancak tıbbi muayenelerden sonra bir tüketici teşhisi aldığı için kabul edilmedi.1849'da Petrashevsky Çemberine bağlantısı nedeniyle kardeşi ile birlikte tutuklandı.

1861'de Vremya (RusçaВремя dergisine başladı., Aydınlatılmış. Zaman) Mihail Dostoyevski, tarafsız, bağlantısız, sürdürülebilir ve hiçbir otoriteye boyun eğmeyerek taze, bağımsız bir yayın oluşturmak istedi. Aynı zamanda, sıradan insanlara hitap eder ve yaşamlarını ve yaşam ilkelerini incelemeye ilham verir. Mihail Dostoyevski, Rus toplumundaki bütün kusurların "kayıtsız" kozmopolitizmden geldiğine ikna oldu.

Vremya, yaklaşık 4000 abonesiyle 1860'ların başında en popüler dergilerden biri oldu.Resmen Mihail yayıncı ve editördü, ancak editoryal çalışma çoğunlukla aynı anda köşe yazarı, eleştirmen, denemeci ve yazar olarak çalışan Fyodor Dostoyevski tarafından yapıldı.Vremya, 1863 yılının Nisan ayında Nikolay Strakhov'un makalelerinden birini yayınladığı için yasaklandı. 1864 yılında Mihail Dostoyevski, Epokha (Epoch) dergisini kurdu . Yeni derginin ihtiyaç duyduğu ve karaciğer rahatsızlığından muzdarip mali yükümlülükler yükünü zorlayan Mihail, 19 Temmuz 1864'te Saint Petersburg'da, sansür tarafından önemli bir makalenin reddedildiğini duyduktan sonra çöktü.Üç gün sonra, 43 yaşında öldü.

Fyodor Dostoyevski, kardeşini ısrarcı, çalışkan ve enerjik bir adam, “Avrupa dilleri ve edebiyatını bilen biri” ve kendi yazılarının sert bir eleştirmeni olarak anıyordu. Fyodor Dostoyevski'ye göre, Mihail kendisini başarılı bir yazar olarak görmedi ve bu nedenle kurgu yazmayı bıraktı ve yayıncılık faaliyetlerine yoğunlaştı.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1840'larda Mikhail Dostoyevski'nin kısa öyküleri Anavatan Notlarında yayımlandı:

  • Bir Kız (Дочка; 1848)
  • Bay Svetelkin (Господин Светелкин; 1848)
  • Serçe (Воробей; 1848)
  • İki Yaşlı Adam (Два старичка; 1849)
  • Elli Yıl (Пятьдесят лет; 1850)
  • Yaşlı ve Genç (Старшая и меньшая, 1851)

Goethe'nin Reineke Fuchs'u ve Schiller'in Don Carlos'u da dahil olmak üzere birçok Avrupa edebiyatı klasiğini çevirdi.