İçeriğe atla

Microtus dogramacii

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.05, 26 Eylül 2015 tarihinde Nebra (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16122197 numaralı sürüm
'Microtus dogramaci'
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia (Kemiriciler)
Familya: Cricetidae
Alt familya: Arvicolinae
Cins: Microtus
Tür: M. dogramacii
Microtus dogramacii
Kefelioglu Krystufek, 1999

Doğramacı tarla faresi (Microtus dogramaci) 6 endemik memeli türümüzden biridir. Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu ve Prof. Dr. Boris Kryštufek tarafından 1999 yılında bilim dünyasına kazandırılmış yeni bir türdür. Yeni bulunan bu türün ismi Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu'nun hocası olan Prof. Dr. Salih Doğramacı'dan gelmektedir.

Özellikleri

Ergin örneklerinde, vücudun üst taraf rengi, kahverengimsi sarıdan sarımsı kahverengiye kadar genis bir varyasyon göstermektedir. Sırt kısmından bakıldıgında, kulakların dış kısımlarından başlayan ve başın ortalarına kadar uzanan sarımsı renkte olan kılların oluşturduğu, çok fazla belirgin olmayan bir kavis de bulunmaktadır. Vücuttaki kılların dip kısımları siyahtır ve uç kısımlara dogru renk açılarak vücudun üst tarafını oluşturan renge dönüşmektedir. Vücudun alt taraf rengi, sarımsı beyaz renkte olup yanlara dogru renk koyulasmakta ve yanlarda vücudun üst ve alt taraf rengi belli belirsiz bir hatla birbirinden ayrılmaktadır. Kuyruk seyrek kıllarla kaplı ve üst taraf rengi, vücudun üst taraf rengiyle aynı veya daha açık renktedir. Kuyrugun alt tarafı sarımsı beyaz renkte olup, yandan bakıldıgında üst taraf rengiyle belirgin bir hatla birbirinden ayrılmaktadır. Ayakların üst tarafı sarımsı beyaz, alt tarafı ise çıplaktır. Ayakların altında beş tane tüberkül bulunmaktadır. Yaşa baglı olarak vücut rengi değişim göstermektedir. Genç örneklerin vücut renginin, yaslı örneklerden daha koyu oldugu saptanmıstır. Yavru örneklerde vücudun üst taraf rengi, kahverengimsi siyah renkte, alt taraf rengi ise grimsi renkte görünmektedir. Yas ilerledikçe renk, kahverengimsi sarıdan sarımsı kahverengiye kadar açılmaktadır. En açık renkli örneklerin o yaş grubunun en yaslı, en koyu renkli olanların ise en genç örnekler oldugu belirlenmistir. Kulak uzunlugu 7-14 (10.25) mm, kuyruk uzunluğu ise 16-38 (23.44) mm'dir.

Davranışları

Tarlada bitkilerin boyları küçükken tarla içlerinde çok yogun olan bu hayvanlar, bitki boylarının uzaması ile beraber tarla kenarlarındaki yüksekliklerde yuvalarını yapmaktadırlar.

Yaşadığı bölgeler

Türkiye'de , Amasya ilinin Suluova ilçesine bağlı Boyalı Köyü'dür. Şeker pancarı ekili alanlarda, bugday tarlaları, arpa tarlaları ve yoncalıklarda topluluklar halinde yasamaktadırlar. Doğramacı Tarlafaresi bu habitatlar içerisinde en çok tercih ettikleri habitat, şeker pancarı ekili alanlardır.

Kaynakça

Şekeroğlu, Z. A., 2005, AMASYA VE ÇEVRESİNDE YAYILIS GÖSTEREN MICROTUS DOGRAMACII (MAMMALIA:RODENTIA)’ NIN KROMOZOMAL ANOMALİLERİ VE TÜRLEŞME PROBLEMLERİNİN BELİRLENMESİ, Doktora Tezi, ONDOKUZ MAYIS ÜNiVERSiTESi FEN BiLiMLERi ENSTiTÜSÜ, SAMSUN

Dış bağlantılar

http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/136535/0

http://arsiv.sabah.com.tr/2000/01/06/g10.html

Wikimedia Commons'ta Microtus dogramacii ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Microtus dogramacii ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.