İçeriğe atla

Mickey Mantle

Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Mick" ve "Commerce Comet" lakaplı Mickey Charles Mantle (20 Ekim 1931 - 13 Ağustos 1995), Amerikalı bir profesyonel beyzbol oyuncusuydu. Major League Baseball (MLB) kariyerinin tamamını (1951–1968) New York Yankees'te, özellikle orta saha oyuncusu olarak oynadı. Birçok kişi tarafından tüm zamanların en iyi oyuncularından ve en iyi oyuncularından biri olarak kabul ediliyor. Üç kez Amerikan Ligi'nin (AL) En Değerli Oyuncusu oldu ve 1974'te Beyzbol Onur Listesi'ne alındı.

Spavinaw, Oklahoma'da doğan Mantle, babası tarafından bir beyzbol oyuncusu olmak üzere büyütüldü ve erken yaşta smaçör olmak üzere eğitildi. 1951 Dünya Serisinde dizinden sakatlanmasıyla başlayan sakatlıklarla dolu kariyerine rağmen, beyzbol tarihindeki en büyük hücum tehditlerinden biri haline geldi ve hem ortalama hem de güçlü şut atmayı başardı. Mantle, plakanın her iki tarafından da 150 home run yapan tek oyuncudur. On kez 0,300 veya daha fazla vuruş yaparken 536 kariyer home run'u vurdu Vuruş başına ev koşularında tüm zamanların 16.'sı ve taban yüzdesinde 17. sırada yer alıyor.

Mantle, emekli olduktan sonra birkaç yıl NBC'de spor yorumcusu olarak çalıştı ve 1970 sezonunda Yankees'in ilk kalesi ve vurucu antrenörü olarak kısa bir süre görev yaptı. Çağının en iyi maaşlı sporcularından biri olmasına rağmen fakir bir iş adamıydı ve iş başarısızlıklarından dolayı mali sıkıntılar yaşadı. Özel hayatında kargaşa ve trajediyle boğuşuyordu. Alkolizm ve sadakatsizlik nedeniyle evliliği dağıldı ve üç oğlu alkolik oldu, ikisi bundan öldü. Hayatının sonlarına doğru zorlu yaşam tarzından ve ailesine verdiği zarardan pişmanlık duymaya başladı. Son yılından önce alkolizm nedeniyle tedavi gördü ve ayıklaştı, ardından başkalarını aşırı içkinin tehlikeleri konusunda uyardı. Yıllarca alkol bağımlılığının yol açtığı karaciğer kanserinden Dallas, Teksas'ta 63 yaşında öldü.

Mantle'ın cenazesi Dallas'taki Lovers Lane Birleşik Metodist Kilisesi'nde yaklaşık 1.500 kişinin katılımıyla düzenlendi Cenaze törenini Bobby Richardson yönetirken diğer altı eski takım arkadaşı da tabutunu taşıdı: Yogi Berra, Whitey Ford, Bill Skowron, Hank Bauer, John Blanchard ve Bobby Murcer[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]