Michel Warschawski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michel Warschawski, 2014.

Michel Warschawski, İsrail’de Alternatif Bilgi Merkezi’nin başkanıdır. Anti-Siyonist bir isimdir ve İsrail’in yerine iki halklı bir devlet kurulmasını savunur.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Michel Warschawski

Büyük rabbi’lerden Max Warschawski’nin oğlu olan Michel Warschawski’nin çocukluğu Strasbourg’da geçer. 16 yaşında Talmud eğitimi almak için Kudüs’e gider. 1967 yılında şimdi varolmayan Anti-siyonist, Troçkist bir örgüt olan Matzpen’e katılır. 1984 yılında, birçok İsrailli savaş karşıtı hareketin ve Filistinli örgütlerin toplandığı Alternatif Bilgi Merkezi’ni kurar. 1989 yılında, İsrail’in terörist olarak gördüğü George Habaş’ın lideri olduğu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin broşürünü yayınlaması gerekçesiyle “yasadışı örgütlere yardım” etmek suçundan 20 ay hapse mahkûm olur. O zamandan beri, Alternatif Bilgi Merkezi’nde etkinliğine devam etmektedir. 2003 ve 2005 yılları arasında Le Monde Diplomatique’ten Dominique Vidal ve Avrupa Birliği Filistin delegesi Leyla Chahid ile birlikte İsrail-Filistin Çatışması üzerine Fransa’daki bazı şehirlerde ve okullarda bir dizi konferans verir. Fakat bu durum, Le Figaro gibi gazetelerde tartışma konusu olur. Bunun ertesinde okullarda bu konferanslar yasaklanır. Warschawski’nin yazıları düzenli olarak International Viewpoint, Le Monde Diplomatique, ZNet, Monthly Review ve diğer sol yayınlarda çıkmaktadır. 2006 Knesset seçimlerinde, Balad (Ulusal Demokratik Konsey) listesinden aday olmuştur. Warschawskli, İnsan hakları eylemcisi Leah Tsemel ile evlidir ve iki oğul bir kız çocuk babasıdır.

İki uluslu Devlet Üzerine[değiştir | kaynağı değiştir]

Warschawski’nin, savunduğu iki uluslu devlet düşüncesine göre Arap ve Yahudi halkları birlikte yaşayabilir ve birlikte devlet yönetebilirler.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]