Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye
Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye
YazarSait Faik Abasıyanık
Savaş Dinçel
KarakterlerSait Faik
ÜlkeTürkiye Türkiye
Orijinal dilTürkçe
TürTek kişilik oyun
Zaman ve mekân1940'lar İstanbul'u (Burgaz Adası, Karaköy, Beyoğlu, Taksim

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, tiyatro oyuncusu ve yazar Savaş Dinçel'in Sait Faik Abasıyanık'ın öykülerinden, ve anılarından yola çıkarak yazdığı tiyatro oyunu. İki perde olarak yazılan tek kişilik bu oyunun kahramanı Sait Faik'tir. Sait Faik bu oyunda izleyicileri Burgaz Adası'ndan başlayarak Karaköy, Fatih, Beyoğlu, Taksim, Haliç gibi İstanbul semtlerini gezdirir ve her semtte öykülerinin kahramanlarıyla karşılaşır.

Oyun ilk kez Dinçel tarafından, Macit Koper rejisi ile 1993 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sergilendi.[1] Dinçel, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye'yi 200 kereden fazla oynadı.[2] Eser doksanlı yıllarda Bursa Devlet Tiyatrosu tarafından da sergilendi. Oyunda Celal Kadri Kınoğlu rol aldı. Savaş Dinçel'in 2007 yılındaki vefatının ardından İstanbul Şehir Tiyatroları, Dinçel ve Abasıyanık'ın anısına Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye'yi bir kere daha sahnelemeye başladı. Naşit Özcan'ın Sait Faik'i canlandırdığı bu oyun, ilk kez 15 Ekim 2008'de Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde sergilendi.[3]

Naşit Özcan, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye oyunu sonrasında (2013)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Soğukçay, Selçuk. "Hişt, Hişt Orada bir oyun var". Tiyatro Dünyası. 27 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 
  2. ^ Akmen, Üstün. "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye - İstanbul Şehir Tiyatrosu". Tiyatro Online. 18 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 
  3. ^ Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye oyununun broşürü. İstanbul Şehir Tiyatroları 2008/2009 sezonu