Meng Wu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meng Wu
蒙武
DoğumBilinmiyor
ÖlümBilinmiyor
MilliyetQin
MeslekAskeri general
Çocuk(lar)Meng Tian
Meng Yi
Ebeveyn
  • Meng Ao (baba)

Meng Wu ( Çince: 蒙武, MÖ 3. yüzyıl) Savaşan Devletler döneminde Qin devletinde Chu'nun fethinde önemli rol oynayan bir generaldi.

Meng Ao'nun oğlu ve hepsi Qin generalleri olan Meng Tian ve Meng Yi'nin babasıydı.[1][2]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Meng Ao'nun oğlu olan Meng Wu, babasının MÖ 285 yılında Qi devletine karşı düzenlediği seferde yer almıştır.[2] MÖ 224 yılında, kısa bir süre önce Wei'yi fetheden Qin kralı Ying Zheng, Li Xin ve Meng Tian'ı (bazı kayıtlara göre oğlu Meng Tian değil, Meng Wu'nun kendisiydi) Chu'ya karşı iki yönlü bir saldırıda 200.000 kişiye liderlik etmekle görevlendirdi. Meng Wu/Meng Tian'ın ordusu Qigui'yi aldı ama Li Xin'in ordusu Xiang Yan ve Lord Changping komutasındaki Chu birlikleri tarafından fiilen yok edildi. Bu gerilemenin ardından Ying Zheng, Wang Jian'ı bu kez 600.000 kişiyle Chu'ya karşı ordunun genel komutanı olarak atadı.[3] Meng Wu korgeneral (baijiang 裨將) olarak atandı.[2]

M.Ö. 224 yılında Chu'nun fethi sırasında Wang Jian'ın altında korgeneral olarak görev yaptı ve Chu Kralı Lord Changping'i öldürerek Chu devletine son verdi.

Birleşmeden sonra Meng Wu güneyin işgaline devam etti, Yüz Yue kabilelerini bastırdı ve Kuaiji komutanlığını kurdu.

Popüler Kültür Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

"Kingdom" anime ve mangasında "Mou Bu" adıyla anılır, "Ryo'nun Dört Sütunu "nun eski üyesi ve yeni atanan "Qin Altı Büyük General "in ilk büyüğüdür, savaş alanında dövüş gücünü sergileyerek tüm Çin'in en güçlüsü olmayı hedefleyen amansız bir savaşçıdır, aynı zamanda "Mou Gou "nun oğlu ve "Mou Ten" ile "Mou Ki "nin babasıdır. Hara Yasuhisa'nın Kingdom'ın serileştirilmesinden önce yayınladığı bir one-shot'ta, Lord Changping'in (Shou Hei Kun) çocukluk arkadaşı olarak ve Qin'i anavatanı Chu için terk ettiğinde arkadaşına karşı çelişkili duyguları olarak tasvir edilir.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sima Qian (2007). The First Emperor: Selections from the Historical Records. Raymond Dawson tarafından çevrildi. Oxford University Press. s. 53. ISBN 978-0-19-922634-4. 
  2. ^ a b c Theobald, Ulrich (5 Mart 2019). "Meng Wu 蒙武". Chinaknowledge. 11 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  3. ^ Tucker, Spencer C. Wars That Changed History: 50 of the World's Greatest Conflicts. ABC-CLIO. ss. 53-54. ISBN 978-1-61069-785-9.