Menenjizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Menenjizm
Diğer adlarMeninjismus,[1][2] psödomenenjitis[1][3]
Menenjitte pozitif Kernig işareti
Ayırıcı tanıMenenjit

Menenjizm, menenjite benzeyen ancak gerçek anlamda menenjitin neden olmadığı bir dizi semptomdur.[3][4] Menenjit, meninkslerin (merkezi sinir sistemini kaplayan zarlar) iltihaplanmasıdır. Menenjizm ise, özellikle çocuklarda ve ergenlerde, genellikle akut ateşli hastalıklarda görülen meninks iltihabı ile ilgisi olmayan bir durumdur.[5] Menenjizm kavramı ense sertliği (boyun sertliği ), fotofobi (parlak ışığa karşı toleranssızlık) ve baş ağrısı üçlüsünü (3-belirti sendromu ) içerir. Bu nedenle durumun menenjit ve bazı kafa içi kanama türleri dahil olmak üzere benzer semptomlara sahip diğer SSS (Santral sinir sistemi) problemlerinden ayırt edilmesini gerektirir. İlgili klinik belirtiler arasında Kernig belirtisi ve üç belirtiden oluşan Brudziński bulgusu olarak adlandırılan belirtiler bulunmaktadır.

Nozolojik ICD-10 ve MeSH gibi kodlama sistemleri durumu menenjit gibi olan ama menenjit omayan meningismus / meningismus olarak tanımlamaktadır. Birçok hekim, klinik semptomları geniş anlamda meningismus olarak kullanmaktadır. Bu anlamda kelime "şüpheli menenjit durmu" anlamına gelmektedir. Belirsizlikten kaçınmak için meningeal semptomlar ifadesi de kullanılabilir. Yani meningizm terimi tam anlamıyla kapsayıcı bir terimdir.

Belirti ve bulgular[değiştir | kaynağı değiştir]

Menenjizmi gösteren başlıca klinik belirtiler ense sertliği, Kernig ve Brudzinski belirtileridir. Bunların hiçbiri tek başına tanımlayıcı değilidr. Menenjitli erişkinlerde %30'unda ense sertliği ve sadece %5'inde Kernig veya Brudzinski belirtisi vardı.[6]

Ense sertliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Ense sertliği, boyun kaslarının kasılması nedeniyle boynu öne doğru bükememe durumudur. Boyun fleksiyonu ağrılı ancak tam hareket sağlanabiliyorsa ense sertliği yoktur.

Kernig belirtisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kernig bulgusu (Rus nörolog Waldemar Kernig'in (1840–1917) adıyla bilinir) uyluk kalçada ve dizde 90 derecelik açılarla fleksiyona getirildiğinde pozitifliği değerlendirilir. Sırtüstü yatan hastanın uyluğu ve dizi 90 derece fleksiyon pozisyonuna getirilerek, fleksiyondaki bacak ekstansiyon haline getirilmeye çalışılınca; pasif ekstansiyon sırasında ağrı ortaya çıkması, baldır fleksör kas grubunun kasılması ile daha fazla ekstansiyon yaptırılamaması, diğer bacakta fleksiyon hareketi görülmesi şeklinde saptanan meninks irritasyon bulgusudur. Dizdeki müteakip ekstansiyon ağrılıdır (harekete dirence yol açar).[7] Bu işaret subaraknoid kanamayı veya menenjiti gösterebilir.[8] Hastalar aynı zamanda opistotonus (bacak ve baştam öne eğilmiş olarak durma)gösterebilir.

Brudzinski belirtileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Polonyalı bir çocuk doktoru olan Jozef Brudzinski (1874–1917), menenjitte tanımladığı çeşitli belirtilerle tanınır. En sık kullanılan belirti hasta sırtüstü yatarken boynun zorlu fleksiyonunda kalçalarda refleks fleksiyon gözleniyorsa pozitiftir.[7][9]

Brudzinski'nin diğer belirtileri:[10]

  • Simfiz üzerindeki baskının bacağın kaçırılmasına ve refleksif kalça ve diz fleksiyonuna yol açtığı simfizyal işaret.[11]
  • Elmacık kemiğinin altındaki yanağa yapılan baskının önkolda yükselmeye ve bükülmeye yol açtığı yanak işareti.[11]
  • Bir dizin karın içine pasif fleksiyonunun karşı bacakta istemsiz fleksiyona yol açtığı ve fleksiyonda olan bir uzvun gerilmesinin kontralateral ekstansiyona yol açtığı Brudzinski refleksi.[12]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Elsevier, Dorland's Illustrated Medical Dictionary, Elsevier, 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Eylül 2021. 
  2. ^ Merriam-Webster, Merriam-Webster's Medical Dictionary, Merriam-Webster, 10 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Eylül 2021. 
  3. ^ a b Wolters Kluwer, Stedman's Medical Dictionary, Wolters Kluwer, 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Eylül 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Stedmans" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ Meningism [MeSH Descriptor Data 2018], 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Haziran 2018 
  5. ^ "Menengismus". 14 Eylül 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The diagnostic accuracy of Kernig's sign, Brudzinski's sign, and nuchal rigidity in adults with suspected meningitis". Clin. Infect. Dis. 35 (1): 46-52. 2002. doi:10.1086/340979. PMID 12060874. 
  7. ^ a b Kernig VM (1882). "Ein Krankheitssymptom der acuten Meningitis". St Petersb Med Wochensch. 7: 398. 
  8. ^ Clinical Examination: A Systematic Guide to Physical Diagnosis. Cambridge, MA: Blackwell Publishers. 2001. s. 363. ISBN 0-632-05971-0. 
  9. ^ Brudzinski J (1909). "Un signe nouveau sur les membres inférieurs dans les méningites chez les enfants (signe de la nuque)". Arch Med Enf. 12: 745-52. 
  10. ^ "Jósef Brudziñski". 30 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2021. 
  11. ^ a b Brudzinski J (1916). "Über neue Symptome von Gehirnhautentzündung und -reizung bei Kindern, insbesondere bei tuberkulösen". Berl Klin Wochensch. 53: 686-90. 
  12. ^ Brudzinski J (1908). "Über die kontralateralen Reflexe an den unteren Extremitäten bei Kindern". Wien. Klin. Wochenschr. 8: 255-61. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıflandırma