Brudziński bulgusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brudziński bulgusu
Ayırıcı tanıMenenjit, Menenjizm

Brudziński bulgusu, Brudziński belirtisi veya Brudziński refleksi, tümü menenjit veya menenjizmde görülebilen üç tıbbi belirtiden biridir. Üçünün de isim babası Józef Brudziński'dir.[1]

Brudziński yanak belirtisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Brudziński yanak belirtisi veya Brudziński yanak fenomeni, yanak üzerindeki baskının, genellikle göze veya üst dudağa yakın bölgenin seğirmesi ve tansiyon aleti ile üst kola basınç uygulandığında ön kolun fleksiyonu gibi bir refleks etkisine neden olduğu klinik bir işarettir.

Brudzinski boyun bulgusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Brudziński boyun bulgusu veya 'Brudziński semptomu, boynun zorla fleksiyonunun kalçalarda refleks fleksiyona yol açtığı bulgudur. Menenjit, subaraknoid kanama ve ensefaliti olan hastalarda bulunur. Çok sık görülmez.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Josef Brudzinski and Vladimir Mikhailovich Kernig: signs for diagnosing meningitis". Clinical Medicine & Research. 8 (1): 13-7. March 2010. doi:10.3121/cmr.2010.862. PMC 2842389 $2. PMID 20305144. 
  2. ^ Brudziński, Józef (1908). "Ueber die Kontralateralen Reflexe an den Unteren Extremitaeten bei Kindern" [A New Sign of the Lower Extremities in Meningitis of Children]. Wien Klin Wochenschr. 21: 255-61.