Mekanik dış iskelet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ABD orduna ait bir mekanik eksoskeleton maketi
Hala geliştirilmekte olan bir mekanik eksoskeleton
Mekanik dış iskeletler Crysis serisine konu olmuştur.

Mekanik Eksoskeleton veya Mekanik Dış İskelet giyen kişiyi korumak ve ona yardımcı olmak için tasarlanmışlardır. Örnek olarak askerleri veya inşaat işçilerini korumak ve onlara yardım etmek veya başka tehlikeli çevrelerde bulunan insanların hayatta kalmalarına destek sağlamaktadır. Ayrıca yaşlılara ve sağlık durumu kötü olan bireylere hareket etmede destek olabilecek protezler geliştirilmesi gelecekte geniş bir tıbbi pazarı olanaklı kılmaktadır. Diğer fayda sağladığı alanlar kurtarma çalışmasıdır, çökmüş binalarda bu makine içerisinde bulunan bir cankurtaranın ağır enkazları kaldırmasına ve aynı zamanda düşen molozlardan korumasına da olanak sağlar.

İlk eksoskeleton General Elektrik ortaklığında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından 1960 yıllarında Hardiman adı altında geliştirilmiştir, bu makine vasıtasıyla 150 kg ağırlığında bir cisim taşıyanlar sanki 1 kg taşıyormuş gibi hissetmiştir. Ancak 680 kg ağırlığından dolayı mantıksızdı.[1]

Çalışmakta olan Mekanik Eksoskeleton örnekleri yapılmış fakat günümüzde pek fazla yaygınlaşmamıştır.[2] Uygun güç kaynağı sorunu dahil olmak üzere çözülmesi gereken birçok sorunları bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ About - Exoskeleton[ölü/kırık bağlantı] 13-06-2009 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Bleexme - Berkeley Lower Extremity Exoskeleton 24 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13-06-2009 tarihinde erişilmiştir.