Mehmet Can Özer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mehmet Can Özer (d. 1981), Türk besteci, ses mühendisi ve akademisyendir.

Elektroakustik müzik ve çalgısal müzikler alanında eserler veren bir sanatçıdır. Elektroakustik müziği geleneksel çalgılarla harmanlayan kendi geliştirdiği “Aşure” adlı bir yazılım yoluyla bestelerini yapmaktadır. 2009 yılında Türkiye'deki ilk elektroakustik müzik albümü olan “Siyah Kalem Dansı” adlı albümünü çıkarmıştır.

Bestecilik ve müzik teknolojileri alanında sırayla Ankara, Cenevre, Zürih ve Berlin’de eğitim aldı. Uluslararası pek çok festivalde konserler ve ustalık sınıfları düzenledi, çeşitli yarışmalarda ödüller aldı. Eserlerinden bazıları beş kişisel albüm ve beş derleme CD’de yayınlandı. 2006’dan bu yana, kendi yazılımı “Aşure”yi geliştirerek, görsel/işitsel yerleştirmeler de üreten Özer, ses mühendisi olarak klasik müzik ve caz ağırlıklı yapımlar gerçekleştirmektedir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1981’de dünyaya geldi. Lise yıllarından itibaren çeşitli gruplarla birlikte sahne aldı. 1998 yılında burslu olarak kabul edildiği Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Kompozisyon bölümünde Bujor Hoinic ile bestecilik ve orkestra şefliği çalıştı.[1] Aynı yıl HalıcıMidi Beste Yarışması'nda Türkiye Birincisi oldu.

Altı yıl süren lisans eğitiminden sonra Cenevre Konservatuvarı’na ilk yüksek lisans öğrencisi olarak kabul edildi.[2] Bu okulda hem elektroakustik hem de çalgısal kompozisyon bölümlerinde okuyan sanatçı; Michél Jarrell ve Rainer Boesh ile çalıştı. Ardından Zürih Yüksek Müzik Okulu’nda doğrudan doktoraya kabul edildi ve Gerald Bennett ile bilgisayarlı müzik alanında eğitim gördü. Bu okuldaki çalışmaları bitmeden 2005 yılında Türkiye'ye döndü ve Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda uzman öğretim elemanı olarak çalışmaya başladı.[2]

Avrupa’da düzenli konserler veren ve beste siparişleri alan sanatçı, 2003 ve 2007’de Bourges Uluslararası Elektroakustik Müzik Yarışması, 2006’da Goethe Enstitüsü Sanatçı Ödülü ve 2008’de SWR Experimental Studio ödüllerine layık görüldü.

2006 yılında Aşure adlı bir yazılım geliştirmeye başladı; sesleri canlı olarak başkalaştırarak bir doğaçlama imkânı yaratan bu yazılımla konserler vermeyi sürdürmektedir.[2]

2008 yılında Ankara Goethe Enstitüsü’nün siparişi olarak, Alman yönetmen Ernest Lubitsch’in 1919 yapımı “İstiridye Prensesi” adlı sessiz filmine müzik yaptı ve bu müzikle bir Türkiye turnesi gerçekleştirdi.

2009 yılında “Siyah Kalem Dansı” adlı albümünü yayınlandı. Albümde 2006-2007 yıllarında yaptığı eserlerden bir seçki sundu.

2010 yılında Visisonor Foundation (Amsterdam) tarafından “Siyah Kalem” teması üzerine eser sipariş edildi.

Bilkent Üniversitesi’nde doktora çalışmasını tamamlayan sanatçı Yaşar Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]